Det är inte läge att bortförklara SCB-mätningen

Nog var det en aning överraskande att den emotsedda SCB-undersökningen gav de rödgröna ett relativt stort försprång. Andra mätningar har visat annorlunda tendenser.

Det går säkerligen att analysera huruvida en stor del av materialet är från första halvan av maj och att en mätning nu skulle kunna se annorlunda ut. Men så är det hela tiden. Mätningar sker under olika tidpunkter och detta är inget att bortförklara ett underläge med.

Jag tror snarast att dagens resultat är en viktig signal till alliansen om att lägga in ytterligare en växel i argumentationen och bemötandet av både väljare och politiska motståndare.

Oavsett vilken mätning man tittar på, SCB idag eller någon annan de senaste veckorna, så är tendensen solklar. Moderaterna ökar och Socialdemokraterna minskar och i Stockholm ser det förödande mörkt ut för sossarna i jämförelse med förra valet.

Det finns stort fog att vara fortsatt optimistisk fram till valet. De signaler som finns i olika sammanhang tyder starkt på ett mycket jämnt val. Den känsla jag bär med mig när jag lyssnar på människor är att alliansen har ett långt mycket större förtroende än vad jag har upplevt de senaste åren.

Men det är inte läge att vare sig bortförklara eller förminska dagens undersökning.

Ta den på allvar och visa på samma allvar vilken politik som ska visa vägen under nästa mandatperiod.

Prata mer framtid och mindre dåtid.

Bloggat: Svensson, Erik Laakso, Magnus Andersson, Mary X Jensen

Andra bloggar om , , , , , Intressant.se