Carl Bildt, rättvisan och frågan om smutskastning

Lundin Oil har återigen poppat upp som ett otrevligt spöke bakom Carl Bildts rygg.

Generellt sett så försvarar allianssympatisörer honom och politiska motståndare gör vad man kan för att lägga en skuld och ett ansvar på Carl Bildt som ingen ännu har kommit i närheten att juridiskt anklaga honom för.

Precis som Göran på Livbåten skriver så handlar det här mer om svensk valrörelse än om det sunda juridiska förnuft som en gammal justitieminister och slipad advokat som Thomas Bodström borde ägna sig åt.

Det handlar också om att hålla den nivå på debatten som man själv går ut och proklamerar i media. Precis som Mary så tycket jag nog att Johan Westerholm i det här fallet är inne och snubblar och snavar i en skuldfråga och ett ansvar där det inte finns minsta belägg just nu.

Gränsen mellan detta och den smutskastning, som är ett hot mot demokratin, är hårfin enligt min mening. Alldeles för hårfin för att komma ifrån en person som står bakom oron inför den kommande valrörelsen.

Ska vi använda samma ologiska resonemang i alla sammanhang där en brottsundersökning inleds så är det många som skulle behöva lämna sitt jobb utan att det finns uns av anledning till det hela.

Bloggat: Svensson, Mark Klamberg

Andra bloggar om: , , , , , , Intressant.se