MP vill att vi ska låna för att kunna betala vår skatt

För någon vecka sedan berömde jag Mikaela Valtersson för hennes debattskicklighet i samband med budgetdebatten i riksdagen.

Lika bländande kan man knappast påstå att hennes syn på hur man ska betala en höjd fastighetsskatt om man äger ett hus med högt taxeringsvärde men inte har inkomster som matchar detta.

Sanna Rayman på SvD refererar till hur hon uttalade sig om detta i Ekot igår:

– Har man en dyr villa, även om man köpte den för mycket lägre
pris, så har man också en möjlighet att ta lån på sitt hus. Man har ju
ett kapital som ligger i botten och som är en tillgång som man sedan kan
sälja eller ta lån på.

Så du
menar att det är rimligt att ta lån på sin fastighet, eller till och med
sälja den, för att kunna betala en fastighetsskatt?


Man har den möjligheten om man vill. Det är en tillgång som inte alla
människor har.

Det är alltså den enskilda medborgaren som ska sätta sig i skuld hos banken för att kunna betala sin högre skatt.

Milt uttryckt är det en mycket märklig syn på vad som sker när en politik drabbar en enskild individ på ett vis som inte är rättvist.

De från rödgrönt håll påtalade orättvisorna i många delar av den politik som Alliansen har fört ska alltså med en rödgrön regering, på ett fullt naturligt sätt, kunna lösas genom att man går till banken och lånar pengar för att kunna betala skattehöjningar.

Tänk om en företrädare från Alliansen hade framfört samma lösning till en person som drabbats hårt av någon av de förändringar som har skett på senare år – om du har en fastighet med ett kapital som ligger i botten och som är en tillgång så kan du gå till banken och låna pengar för att lösa det faktum att du har blivit arbetslös eller på annat vis drabbats av vår politik.

Om det är den typen av logik som Mikaela Valtersson har tänkt att hålla sig med i valrörelsen så är det nog inte så farligt att debattera med henne som jag trodde.

Andra bloggar om , , , , , Intressant.se