Sydafrika utan Mandela kommer att falla isär

Det är tragiskt att få upprepade rapporter ifrån Sydafrika som visar en attityd och ett handlande som följer ett spår som inte tar den mänskliga hänsyn som landets stora ledare Nelson Mandela är en så stor symbol för.

När ordföranden för ANC:s ungdomsförbund Julius Malema anser att det är fritt fram att sjunga sånger om handlar om att skjuta boer så är det ett mycket illavarslande betyg på var det landet är på väg. Julius Malema har just varit på besök i Zimbabwe och där hyllat
diktator Mugabes konfiskeringar av vitas storjordbruk i landet.

Mordet på Terre'Blanche, extremhögern AWB:s starke man, gör att risken för en ännu större polarisering i landet är uppenbar. Även om han var en uppenbar rasist och stod för en avskyvärd inställning till den svarta befolkningen så är det inte en lösning, i ett land som behöver försoning, att fortsätta mörda varandra.

Nelson Mandela fyller 92 år till sommaren. Jag tror att han är en av få anledningar som idag skiljer Sydafrika ifrån att falla ner i ett regelrätt inbördeskrig eller i alla fall en grovt upptrappad våldsspiral.

Den dag han inte längre finns i livet så kommer det ganska snart att hända otäcka saker i det land som i sommar ska arrangera VM i fotboll.

Andra bloggar om , , , , ,
Intressant.se