Katolska präster – en samling sexuellt störda män

Jag har följt debatten om katolska kyrkan och alla de övergrepp på unga pojkar som nu dyker upp i snart sagt varje land.

Bilden av katolska präster, med ett liv i celibat, som utnyttjar pojkar i kyrkans krets har funnits länge i filmsammanhang. Men det som nu poppar upp på ytan är mer än vad någon regissör eller motståndare till katolska kyrkan någonsin hade kunnat inbilla sig. Det är något som framstår som en norm och allmänt känd hemlighet i deras värld.

Det handlar om att veta och hjälpa till att flytta sina prästkollegor till annan stad för att på så vis kunna starta om på ny kula. Men istället för att ha sett till att hjälpa de män som utnyttjar unga pojkar genom att erbjuda vård så har man bara flyttat problemet och lidandet från en stad till en annan, från en utsatt grupp pojkar till en ny grupp som ovetandes väntar på att utsättas för övergrepp.

 Påven

Man ska akta sig för att generalisera, men det liv som dessa präster lever i sitt celibat, utan fru och barn är antingen en kraftigt negativ påverkan på dessa män eller så är katolska präster en grupp män som innehåller en extremt stor andel män som redan från början har en kraftig störning, som understödd av sina kollegor, leder till ett frosseri i övergrepp på oskyldiga unga pojkar.

Påven vet alldeles uppenbart mer än han har uttalat. Han har själv varit med och flyttat i alla fall minst en präst som utsatt unga pojkar för övergrepp och att han som högsta hönset i denna katolska kyrka inte vet mer än detta framstår som fullkomligt osannolikt.

Jag vet inte om man blir störd som präst i katolska kyrkan eller om man är det redan innan man tar på sig detta kall för livet. Men alldeles solklart är det så att det generellt sett är en grupp män runt om i världen som inte är i närheten av att leva upp till något av de ideal som de vill framställa det som.

De lockelser som man kanske i första hand inbillade sig skulle handla om åtrå till vuxna kvinnor, eller män för den delen, är istället en sjuk längtan efter oskyldiga unga pojkar.

Uppdatering:

Jerry har skrivit bra om katolska kyrkan

Andra bloggar om: , , , , ,