En god rödgrön tågtanke som spårar ur i helheten

Det är möjligt att det inte är ansvarsfullt att utlova en infrastruktursatsning 120 miljarder, det som de rödgröna nu gör med sin tågsatsning, men det är en vision och en målsättning om något som vi egentligen borde ha gjort för länge sedan i vårt land.

Det är en satsning som faktiskt kan göra skillnad för människor i valet mellan kollektivtrafik och bilen. Det är en satsning som kan knyta ihop Stockholm och Göteborg tidsmässigt på ett sätt som krymper avstånd och öppnar helt nya möjligheter.

Det märkliga är egentligen att inte alliansen själva har kommit fram till att i alla fall delar av detta är nödvändiga pusselbitar för att göra skillnad. Minst lika viktiga som Förbifart Stockholm som man själva har presenterat en lösning för.

Infrastrukturminister Åsa Torstensson har gjort ett redan klassiskt uttalande när hon undrar vad ska göteborgarna göra i Borås?

Om jag inte hade vetat bättre så hade man kunnat tro att hon skämtade, men det tror jag tyvärr inte är det minsta sannolikt.

Som boendes i just den regionen, i princip mitt emellan just Borås och Göteborg så ser jag en enorm möjlighet med en snabbtåg-förbindelse mellan just Borås-Göteborg och som dessutom passerar Landvetters flygplats. Den tid det idag tar att åka en enkel resa denna sträcka avskräcker enormt många från att åka kollektivt. Även här handlar det om att krympa avstånd på det mentala planet.

Sedan kan ju jag tycka att det hade varit enormt mycket mer vunnit om förbindelsen hade planerats att sträcka sig från Göteborg till Jönköping, via Borås och Ulricehamn, redan från början. Då hade vi verkligen kunnat prata om att binda ihop en del av landet som idag helt är beroende av vägtrafik.

Om satsningen sedan är realistisk att genomföra i sin helhet är jag inte person att avgöra, men att visionerna och tanken om vad det kan göra för skillnad är betydligt mer än vad alliansen har lyckats prestera i sammanhanget.

Problemet för de rödgröna är väl att de här 120 miljarderna inte på långa vägar är de enda utgifterna som just nu utlovas inför valet. I nästa vecka får vi veta hur löftena ska finansieras, dvs vilka skatter som ska höjas.

Andra bloggar om: , , ,