BVC-tanternas kostråd

2,5-årskontroll på BVC innebär sedvanlig mätning och vägning plus att antalet ord och förmågan att bygga meningar ska konstateras.

Varje gång, och jag menar just varje gång, jag har varit den som gått till BVC med någon av mina döttrar så har jag mött en kvinna (det jobbar bara kvinnor där) som lägger huvudet lite på sned när hon tittar på mitt barn, ler och tycker det är fantastiskt att "du kommer hit med pappa". Varje gång sker det på ena eller andra snarlika sättet. Idag var, trots en ny förmåga, inget undantag.

I den sedvanliga proceduren ingår även att avsluta med att överlämna lite kostråd från dietisten. Detta sker uppenbarligen alldeles oavsett vad barnets ack så viktiga kurva talar om. Det sker utan urskiljning oberoende av barnets status eller förälderns trovärdighet i intrycket.

Jag vet. Det är ett jobb och dom ska göra sitt jobb och dela ut kostråd utan undantag. Men som vi alla vet som har kontakt med människor i vårt yrke så gör man ändå vissa egna val om vad som är nödvändigt och inte. Så inte på BVC.

Från dagens material noterar jag särskilt följande:

  • Använd ett tunt lager matfett på smörgåsen
  • Använd gärna skinka, leverpastej eller mager ost på smörgåsen.
  • Kring 3 års ålder räcker det med 1/2 liter lätt- eller mellanmjölk per dag inkl fil/yoghurt.

Råd är givetvis inte nitiska riktlinjer, men samtidigt så måste det ske utifrån ett professionellt urval av de barn man möter på BVC. Inte som rutin.

Andra bloggar om: , , ,