Uppmärksamheten kring Lars Vilks är en gåta

Jag har en veckas ledighet och bloggandet ligger på mycket låg nivå. Det får bli den tid det blir till detta. Just därför blev jag mycket förvånad över antalet besökare här på bloggen i tisdags kväll och under hela gårdagen.

Det har formligen strömmat in besökare och vid en närmare kontroll visar det sig nästan enbart bero på några gamla inlägg från 2007 i samband med den första stormen kring Lars Vilks och hans teckning av profeten Muhammed som rondellhund.

Att dödshot och konkreta planer på att mörda Lars Vilks för denna teckning är i sig en gåta. Den uppmärksamhet han nu, återigen, får är en ännu större gåta.

Hösten 2007 utfästes den belöning som uppenbarligen har tagits på fullaste allvar. Då kunde vi diskutera och fundera över allvaret i hotet – nu vet vi. 

Det handlar om att, hur gåtfullt det än må vara i olika avseenden, stå
upp för yttrandefriheten och ställa sig bakom Lars Vilks rätt att göra det han gjorde. Vi behöver inte älska hans provokationer, men vi behöver ta ställning för eller emot hot som i grunden inte bara är ett hot mot
konstnären utan handlar om ett hot mot vår svenska yttrandefrihet.

Uppmärksamheten är en gåta, men det är en gåta som vi måste försvara rätten att få stå bakom.

Notabelt, vid en snabb titt, är att väldigt få av alla bloggare som normalt väljer att stå i främsta ledet när det handlar om viktiga samhällsfrågor i denna fråga inte säger speciellt mycket.

Det kan säkerligen diskuteras farm och tillbaka hur seriösa planerna egentligen har varit, men det borde inte avhålla normalt snacksaliga bloggare från att ha en åsikt i frågan.

Andra bloggar om , , ,Intressant.se