S-sympatisörer vill ha en annan partiledare

Om det blir som jag tror, att valet i höst kommer att stå mellan två statsministerkandidater, så borde de rödgröna agera omgående.

Alternativen är antingen att Mona Sahlin lämnar över statsministerkandidaturen till Maria Wetterstrand, vilket är helt osannolikt, eller att Mona Sahlin lämnar sin post som partiledare för socialdemokraterna. Även detta är sannolikt en helt osannolik tanke ett halvår före valet.

Förtroendesiffror är viktiga när två alternativ ställs emot varandra och när det kommer att vara en kamp mellan Reinfeldt och Sahlin, där statsministern har fortsatt högt förtroende och Sahlin sjunker tillbaka ytterligare hos de egna sympatisörerna, så har jag svårt att se hur de rödgröna ska lyckas hålla hela vägen ut när det väl kommer till kritan.

Nånstans måste Sahlins usla förtroendesiffror antingen vända radikalt uppåt av någon gåtfull orsak eller så måste de nivåer vi nu ser spela en avgörande betydelse för valet 2010.

Även om det inte är så att det enbart hänger på en partiledare vilket parti man slutligen väljer att lägga sin röst på så spelar det ändå en stor roll. Det har vi sett vid andra tillfällen där en partiledare har lyckats ta sitt parti till en betydligt högre nivå än med en annan partiledare vid samma tillfälle.

De rödgröna har fortfarande ett övertag, men om man lyckas vinna makten i september så beror det knappast på Mona Sahlin utan snarare om Maria Wetterstrand som har den uppåtgående kurva som Mona Sahlin ligger och drömmer om. Istället kan just Wetterstrand och miljöpartiet, vid en rödgrön valseger, ha fått så höga siffror att de istället blir en mardröm i regeringsförhandlingarna.

 Maria_wetterstrand
För alliansen gäller det att inte bara förtydliga sin grafiska profil och bara kalla sig för just alliansen. Det handlar om att visa en tydlighet och ett lugn som inger förtroende. Man måste undvika idiotiska uttalanden och andra typer av frågeställningar som kan innebära öppet mål för de rödgröna att kicka bollen i.

Andra bloggar om: , , , , , , , , Intressant.se