Rysslands uteblivna OS-framgångar beror på doping

Visst är det ändå lite gulligt när det kryper fram äkta kommunisttakter i Ryssland efter deras misslyckade vinter-OS?

Redan under spelen var Vladimir Putin ute och kritiserade och krävde att ansvariga personer skulle avgå. Efter spelen har president Dmitrij Medvedev krävt OS-basen Leonid Tjagatjovs avgång och idag tog han just det beslutet.

Självklart är man skitnervösa i Ryssland för att de egna spelen om fyra år i Sotji inte ska bli den framgång som man har planerat.

Det hinner hända mycket på fyra år, men grundproblemet till deras uteblivna framgångar beror inte bara på att de just nu inte har talangerna och stjärnorna. Den största faktorn stavas doping.

Jag bloggade om det redan under OS, när jag konstaterade att Anna Haag aldrig hade tagit sin silvermedalj i ett OS för 4-8 år sedan. Hennes prestation var fantastisk men med det dopade startfält som hade varit motståndarna för ett antal OS sedan hade det aldrig räckt till.

Ryssland har varit illa ute, med många påträffade dopingfall de senaste åren, och även om det också kan vara en naturlig svacka så är jag helt övertygad om att deras möjligheter att komma undan med doping har gjort att den naturliga talangen inte räcker till. 

Andra bloggar om: ,
, Intressant.se