Miserabelt besked om RUT-avdraget

Det är ett miserabelt besked som de rödgröna partierna nu meddelat svenska folket.

Att avskaffa skatterabatten för hushållsnära tjänster är något som kommer att göra människor arbetslösa och riskera hela företags existens. Det här handlar om en subvention som har gett nya arbetstillfällen de senaste åren.

Dessa försvinner med en rödgrön regering och det sker med argument om att det är en orättvis subvention. Hur kan det vara orättvist att skapa arbetstillfällen genom subventioner inom vissa områden men inte inom ett annat?

Det är ännu så länge ingen enda motståndare till avdrag för hushållsnära tjänster som har kunnat förklara det orättvisa i RUT-avdraget i förhållande till det rättvisa i ROT-avdraget för byggbranschen i det som gemensamt kallas för husavdrag numera.

Förklara för mig vilken skillnaden är mellan att jag renoverar mitt hus med en arbetskostnad på 50 000 kronor, och får avdrag för hälften av denna summa, och att låta någon städa eller utföra andra hushållstjänster för samma summa och få samma avdrag för detta?

Det ska bli mycket intressant att få höra argumenten för varför de rödgröna kommer att vilja behålla det ena men inte det andra avdraget som gynnar tillkomsten av nya arbetstillfällen och som underlättar livet för många människor runt om i landet.

Jag tror de rödgröna gör ett stort taktiskt misstag med det här beskedet. Avdraget för hushållsnära tjänster har accepterats som någonting bra i mycket högre utsträckning än vad deras tro på en ideologisk grund som nedvärderande epitet som pigavdrag har.

Andra bloggar om: , , , , , Intressant.se