Var nånstans på grisen sitter falukorven?

Djurhållning i allmänhet och kanske rent av misskötsel av djur är något som verkar uppröra oss mer än det mesta som har med oss själva att göra.

Djurrättsalliansens grisavslöjande var stort. Hur kunde de stackars grisarna hanteras på det vis som skedde i flera fall? Trots detta smaskade vi julskinka några veckor senare i tron att det var ekologiskt och fint, vilket det säkert var i de flesta fallen.

Idag får vi höra om expressuppfödningen av lamm som sker inomhus utan att djuren under sin korta livstid får tillbringa en minut i friska luften. Allt för en så effektiv produktion av lammkött till påskmaten som möjligt. En nyhet som är sådär lagom väl anpassad med några veckor kvar till just påskhelgen. Nu rasas det över detta och vi ska minsann inte äta det lammköttet.

Samtidigt kan man undra över hur seriöst man egentligen ska ta svenska folkets kunskap om den mat de äter. För när 52 % tror att falukorv är en råvara, och inte något som är ett halvfabrikat, så är det svårt att ta raseriet på allvar.

 Falukorv

Djurhållning är viktigt. Vi vill inte äta skit. Men vi vill inte heller i allmänhet betala vad det kostar och då får vi leva med råvaror som falukorv och express-uppfödda lamm. Larmen kommer och går, men någon större generell förbättring av våra matvanor vet jag inte om någon har dokumenterat.

Andra bloggar om: , , , ,