Det KAN vara hyckleri av sossar att nyttja RUT-avdraget

Efter beskedet om att de rödgröna kommer att avskaffa RUT-avdraget om de vinner valet så har Aftonbladet plockat fram ett antal ledande sossar som tar del av avdraget nu.

Jag ser egentligen inget konstigt med att alla anpassar sig efter de regler som finns och att sossar, precis som alla andra, ska nyttja avdraget för hushållsnära tjänster. Det är grundinställningen i frågan.

Men det finns en viktig detalj som inte bara kan viftas bort. Man kan inte nedvärdera ett yrke och använda epitet som pigavdrag i den politiska retoriken för att sedan utnyttja möjligheten.

Då har man klart och tydligt markerat något helt annat än att man bara tycker att avdraget är en felsatsning rent skattemässigt och att pengarna skulle läggas på annat.

Då har man utnyttjat det man själv har valt att nedvärdera.

Då har man utnyttjat den man valt att kalla piga.

Då har man ägnat sig åt hyckleri på hög nivå.

Då är det dubbelmoral och hyckleri. Inte annars.

 Städerska

Mona Sahlin har således rätt att försvara alla sin partivänner som utnyttjar möjligheten, men som inte valt att nedvärdera själva tjänsten till att vara ett pigjobb. Alla andra sossar som händelsevis just valt att vara kritisk och nedvärdera det hela borde Mona direkt ta avstånd ifrån just för att de är hycklare.

Det är bekymmersamt att de rödgröna vill avskaffa möjligheten men det är inte ett problem att lägga någon vikt vid att socialdemokrater, precis som vem som helst, rättar sig efter de möjligheter som finns.

Uppdatering:

Kent Persson bloggar om den undersökning som visar att hela 71% av de som under 2008 utnyttjade RUT-avdraget var låg- och medelinkomsttagare.

Snacket om att det är villorna i Danderyd och Lidingö som städas med subentioner stämmer alltså inte på långa vägar. Eller är det låg- och medelinkomsttagare som bor i dessa hus?

Andra bloggar om: , , , , , Intressant.se