Blås inte faran över för Sverigedemokraterna

När en av de senaste opinionsundersökningarna visar en kraftigt tillbakagång för Sverigedemokraterna så är det många som tycks andas ut och blåsa faran över för att partiet skulle ta sig in i riksdagen vid höstens val.

Inget vore mer korkat och olämpligt än att göra detta redan nu.

Sverigedemokraterna appellerar  inte till de väljare som har full koll på logik och sunt förnuft. Deras underlag är ett väldokumenterat missnöje mot de etablerade partiernas politik och att detta underlag helt plötsligt skulle ha fångats upp så bra av de etablerade partierna att Sverigedemokraternas chanser skulle vara borta tror i alla fall inte jag.

Moderaten Kent Persson är förhoppningsfull och tror att de är rökta av några olika anledningar:

  • Deras människosyn skrämmer mer än vad den lockar
  • Utrymmet för partiet blir minimalt i valrörelsen när varje röst blir avgörande och kommer att vägas mer noggrant av väljaren.
  • Deras populism och överbudspolitik saknar trovärdighet.
  • De kommer inte att kunna hålla ihop partiet internt.

Jag tror inte att det är deras människosyn som har sänkt deras opinionssiffror utan snarare om att etablerade partier dels har haft ett större utrymmer i media och dels att de gör vad de kan för att på sitt eget vis matcha SD:s förslag på olika punkter.

De väljare som nu står i ett val mellan alliansen och de rödgröna kommer inte att överväga en röst på Sverigedemokraterna om ett halvår heller. Men alla de som skeptiskt övervägen antingen en röst på de rödgröna/alliansen eller på Sverigedemokraterna kommer inte att övertygas så enkelt som med noggranhet, sunt förnuft och logik. Deras skepticism är betydligt djupare rotad.

Att populismen och överbudspolitiken saknar trovärdighet är alltså inte avgörande för var rösten faller. Avgörande är hur de etablerade partierna lyckas absorbera de kritiska frågeställningar och de förslag som Sverigedemokraterna har på sin agenda.

Överbudspolitiken, eller i alla fall de riktade förslagen till utvalda nyckelgrupper, är något som även alliansen och de rödgröna redan ägnar sig åt eller kommer att ägna sig åt ju närmare valdagen kommer.

Tyvärr är jag inte i närheten lika övertygad om det som Kent Persson är. Jag kan hålla med om nästan allt i hans beskrivning av partiet, men väljarkåren är inte lika övertygad om detta.


Andra bloggar om: , , , , , Intressant.se