Nu är Tärendö-tösen Kalla bäst i världen på riktigt

Jag ska villigt erkänna att jag har haft mina tvivel om Charlotte Kalla.

När stora delar av svenska folket redan hade utsett henne till världens bästa efter triumfen i Tour de ski för drygt två år sedan så såg jag hennes ålder och orutin som faktorer som inte skulle göra resan så enkel som många kanske fått för sig.

Hon fick efter denna seger problem med att leva upp till alldeles för högt ställda förväntningar och inte minst en medial uppmärksamhet som garanterat inte var positiv.

Idag är jag glad att vi har fått en ny avslutning i ett lopp med Charlotte Kalla som gör att vi i fortsättningen slipper att se hennes klättring i Tour de ski som signaturen i hennes karriär. Nu är det en sista dryg minut vid 10 km fristil vid OS i Vancouver som övertar detta uppdrag.

En sista minut där hon håller på att göra så som hon gjort ganska många gånger förr, nämligen ramla och tappa ovärderliga sekunder. Den här gången höll sig bakvikt och annan obalans på rätt sida gränsen och hon lyckades med det som jag inte trodde hon var mäktig att göra.

Det är lätt att glömma bort att hon bara är 22 år och 8 månader, ett
halvår äldre än när Gunde Svan tog sitt första OS-guld i Sarajevo 1984,
och att hon egentligen bara är i början av karriären.Den här segern som kom efter ett lugnt och harmoniskt lopp och intryck både före och efter tävlingen ger henne en trygghet som kommer att bära till betydligt fler framgångar. Kanske redan i det här mästerskapet.

Ikväll var i alla fall ett sånt där idrottsligt ögonblick där jag helt utan möjlighet att stoppa dom satt här i soffan med tårar av glädje i ögonen.

Det var ett fantastiskt lopp och startskottet för fler svenska medaljer.

Nästan lika roligt var det att Anna Haag gjorde det så fantastiskt bra. Hennes bästa chans kommer egentligen senare och för en svenska framgång i stafetten var det kanon!

För övrigt måste man i all eufori över Kallas guld ändå konstatera vilka miserabla tv-produktioner som man lyckas göra från detta OS.

Uppdatering:

Läs Jacob Hårds blogginlägg på Vinterstudiobloggen om Charlotte Kalla och den ljusa framtid som svensk damskidåkning har potentialen för att få uppleva.

Andra bloggar om: , , , , Intressant.se