Lunds studenter får visst blogga om politik

När jag i morse först bara läste rubriken i Aftonbladet om det förbud att blogga om politik och religion som student på Lunds Universitet var tanken spontant att det inte kunde vara möjligt.

Det var inte heller möjligt, i alla fall inte på det vis som jag först trodde efter att ha läst en rubrik.

Vad det handlar om är att man satt upp riktlinjer för vad som gäller för de tio studenter som bloggar inom området service management i en blogg som drivs av
institutionen. Ingenting konstigt eller unikt med detta.

Studenternas bloggande syftar till att locka unga studenter till Universitetet och de ville själva har riktlinjer och ramar att hålla sig till.

Syftet med bloggarna är inte att förutsättningslöst skriva om sina personliga politiska och religiösa åsikter, något de har full frihet att göra på en personlig blogg men inte som representant för Lunds Universitet och det projekt som drivs av en institution inom området service management.

Alla som nu reagerar upprört och pratar om yttrandefrihet och andra viktiga fundament i ett öppet samhälle har inte fattat någonting. De flesta som upprörs arbetar eller befinner sig på annat sätt dagligen i en miljö där de inte sin arbetsgivares namn kan uttrycka vad som helst.

Policys och riktlinjer är vardag för alla som arbetar i någon form av seriös verksamhet. Dessutom är riktlinjer inte något som är så knivskarpt att det är absolut och det kan inte heller kallas för ett förbud.

Kloka tankar om riktlinjerna finns att läsa hos Sagor från livbåten, Utsikt från höjden och Scaber Nestor

Andra bloggar om: , , , , , Intressant.se