Mona Sahlin är de facto ett opinionssänke

Ännu en gång visar sig samma sak.

Så fort Mona Sahlin syns i media och, framför allt, ställs emot statsminister Fredrik Reinfeldt i direkta debatter så tappar socialdemokraterna och de rödgröna det övertag i opinionen som har funnits.

Superveckan med ett antal olika debatter, mellan Sahlin/Reinfeldt och mellan regeringsalternativen, ger i Sifos senaste undersökning ett ganska dramatiskt utslag. Moderaterna ökar med 3,8%, socialdemokraterna minskar med 2,3% och skillnaden mellan blocken minskar från 10,3 till 3,4%.

Moderaternas ökning är statistiskt säkerställd liksom den positiva nedgången för sverigedemokraterna.

Om jag vore socialdemokrat idag så skulle jag vara extremt orolig över hur den just påbörjade valrörelsen kommer att utveckla sig. För om varje duell och annat möte mellan de två statsministerkandidaterna genererar minskat stöd för partiet så krävs det en Einstein-plan, lite tur och några skandaler kring alliansen för att lyckas bärga den regeringsmakt som de logiskt sett redan borde ha i sin famn.

Det är kanske inte enbart en Sahlin-effekt som vi ser, utan även en förtroendeeffekt totalt sett i bedömningen av trovärdighet mellan de två regeringsalternativen, men hon är de facto statsministerkandidat och det är när hon konfronteras med motståndarsidan som det varje gång sker en negativ förändring i socialdemokraternas siffror.

Jag frågade min fru vid frukosten varför hon tror att Mona Sahlin har så svårt att övertyga. Hennes enkla och korta svar är att hon inte framstår som trovärdig i sin framtoning.

En negativ siffra är givetvis kristdemokraterna fortsätter att balansera runt 4%. Men för alliansen totalt sett är jag inte speciellt orolig över detta. Det finns tillräckligt många som i september kommer att se till att KD får stanna kvar i riksdagen och jag ser även en Göran Hägglund-effekt framför mig ganska snart.

Den viktigaste signalen är ändå att socialdemokraterna har en partiledare som när det blir allvar inte lyckas övertyga och inge det förtroende som i alla fall jag tror är nödvändigt för att de ska lyckas återta makten.

Avslutningsvis så ska man aldrig dra för stora växlar på en ena undersökning. Det finns många olika saker som påverkar svaren så länge det inte är allvar i samband med ett val.

Men det tar inte bort det faktum att kopplingen mellan Sahlin, synlighet och förtroende återkommer gång efter gång efter gång. Att KD ligger en tiondel under riksdagsspärren kan aldrig rädda det konstaterandet.

Sahlin som opinionssänke är uppenbarligen ett självspelande piano. Nu måste alliansen dessutom se till att klart och tydligt åskådliggöra vänsterpartiets roll i den rödgröna oppositionen och vilka konsekvenser detta kan få om de vinner regeringsmakten.

Det kommer att bli ett extremt spännande och ovisst val i september.

Andra bloggar om: , , , , , , Intressant.se