Hushållsnära tjänster är accepterade av svenska folket

Det finns ett stort behov för att skapa nya arbetstillfällen i små företag som kan växa sig starka. Avdraget för hushållsnära tjänster är en åtgärd för att stimulera denna utveckling.

Detta vet alliansen och detta har även socialdemokraterna innerst inne insett för ett bra tag sedan. Att det är så och att man kanske dessutom är tacksamma över att alliansen är dom som har infört avdraget ser vi kanske ett första bevis för idag från Mikael Damberg:

Jag tycker debatten om att avskaffa avdraget har varit för enkel. Jag
tycker i stället att man borde diskutera hur man ska förändra de
hushållsnära tjänsterna.

Han får inget direkt medhåll från centralt håll i partiet, men precis som Jonas Morian säger så är det garanterat en testballong som skickas ut. Eftersom det dessutom är så mycket som 78% av befolkningen som är positiva till avdrag för hushållsnära tjänster så vore det egentligen inte någon större svekdebatt som partiet skulle behöva drabbas av om man ändrade sin officiella linje och anslöt sig till miljöpartiets förändrade syn i frågan.

Hushållsnära tjänster är inte en ideologisk fråga för svenska folket i den utsträckning som socialdemokraterna har försökt att framställa det som med nedvärderande uttryck som pigavdrag och annat trams. Det handlar istället om att människor ser lösningar på sina praktiska problem i vardagen. Lösningar som underlättar och ger tid åt annat och som dessutom skapar arbetstillfällen för andra.

Det finns synpunkter om att det är ett avdrag som gynnar välbeställda svenskar. Även om det är så att inte vem som helst, oavsett inkomst, kanske har möjlighet att utnyttja avdraget så är det inte ett större problem än ROT-avdraget för byggsektorn.

Inte heller detta är något som vem som helst har råd eller praktisk möjlighet att utnyttja. Men det leder till fler arbetstillfällen och det avlastar i många svenska hushåll hemmasnickaren med mer eller mindre stor tumme mitt i näven och familjer som kanske kan göra något tillsammans istället för att ha en man, som det oftast handlar om, till leda renoverandes månad ut och månad in.

Skillnaden är ingen, eller väldigt liten, i mina ögon och det är skönt att det verkar gå upp även för ledande socialdemokrater.

Det har gått upp för många bara det senaste året att det finns stora
fördelar med systemet och det behöver inte handla om att lägga ner
tusentals kronor varje månad. Det kan räcka med en storstädning då och
då, nån gång per år, eller något annat som annars hade slitit på både humöret och
möjligheten att kunna umgås lite mer avslappnat med sin familj.

Andra bloggar om: , , , , , Intressant.se