Ett förväntat skidskytteguld

Det blev ett svenskt guld i skidskytte vid OS den 16 februari, precis som jag har tippat. Men det skedde vare sig av den person jag trodde eller i det lopp jag förväntat mig.

Helena Jonsson har på förhand varit en av dom, om inte det allra största, guldhoppet vi har. Ännu så länge har hon visat upp prestationer som ligger en bra bit ifrån de förväntningarna.

För herrarna i skidskytte har det, baserat på samma sak egentligen, inte kunnat ställas några förväntningar om medaljer. Deras säsong har varit usel. Fram till igår vill säga.

Jag hade lagt mig i sängen och tänkte att jag, lite besviken efter damernas lopp, tittar på herrarnas jaktstart på SVT Play i min iPhone en stund och sedan somnar.

Björn Ferry ville inte att jag skulle sova

Med det lopp han gör visade han varför det fanns fog för den irritation över vädersituationen vid det första loppet och att han faktiskt är i en grymt bra form. Vi kunde ana det även i söndags när han lyckades bäst av alla som drabbades av väderotyget.

Men ändå; det var inte förväntat att han skulle knäcka alla andra i jaktstarten. Det var inte heller förväntat att han skulle kunna slåss om en medalj efter den säsong han har haft. Det var faktiskt ingenting som före OS talat om för oss vad det var vi fick uppleva igår.

Norges förväntade stjärnor glänser inte i det är mästerskapet, ännu, och snart är det nog dags för någon i deras trupp att kliva fram och visa de andra hur man vinner ett olympiskt guld för sig själv och för sin nation. Så som Kalla gjorde i måndags och så som inte minst Björn Ferry gjorde igår. Kanske vänder guldtorkan för Norge idag?

Mina medaljspekulationer ligger lite fel ännu så länge. Ett guld, ett silver och två brons har istället visat sig bli två guld. Dessutom har det varit mycket små marginaler till ett par brons, Hellner och Hagg, och Anna-Carin Olofssons fjärdeplats, med lite större marginal till ett brons, igår. Men guldkontot ligger på plus…

Det är två guld och där Jacob Hård har kommenterat det ena och Christer Ulfbåge det andra. Det är synd att SVT:s kommentatorer inte håller OS-klass. Ulfbåge har under de här dagarna som gått visat stort prov på en miserabel förmåga att vare sig engagera eller ha kontroll över vad som sker runtomkring loppen. I den jämförelsen framstår Hård som en mästare.

Andra bloggar om Ferrys guld:

Ord av Jerry, Röda berget

Andra bloggar om , , , ,
Intressant.se