Curlingens tillfälliga stund i rampljuset

Curling har ett stort uppsving vart fjärde år när det är OS. Det finns flera andra sporter som lever i samma öde.

Det är en sport där det är uppenbart för var och en som tittar hur enormt svårt det är att lägga in stenarna exakt där det är som allra bästa och hur små marginalerna mellan yppersta succé med seger och en försmädlig förlust.

Nattens OS-final mellan Sverige och Kanada är ett lysande exempel över detta. Det till synes ganska enkla draget vid den sista kanadensiska stenen i matchen är allt som avgör att ett guld "bara" blir ett silver.

De svenska damerna firade sin silvermedalj redan efter semifinalen och hade egentligen inget att förlora i finalen. Kanada hade ett guld att förlora inför en hemmapublik som bokstavligt gjort det mesta för att hjälpa sitt eget lag. Sverige hade redan ett guld sedan 2006 och ett silver sedan i torsdags. Kanske var det detta tryck som avgjorde matchen till slut.

 Lag_norberg_curling

Med rätt upplägg borde curlingen, med sin inbyggda dramaturgi, ha en möjlighet till större medialt genomslag även mellan de olympiska spelen vart fjärde år. Det förutsätter kanske ett bra svenskt lag, men det har vi ju mer eller mindre hela tiden.

Möjligtvis är dess potential bara inbillning från min sida och kanske beror det enbart på att det står olympiska medaljer på spel precis som det gör i så många andra sporter som blommar upp vid OS. Det är få som bryr sig om skytte, damhockey och en rad andra sporter mer än just då.

Det är få som kommer att bry sig, eller ens veta om när det ens spelas VM eller EM i curling nästa gång. Så ser den bistra verkligheten ut för fem av våra guldhjältar från OS i Vancouver 2010 ut.

Andra bloggar om: , , , Intressant.se