Vad hade ni själva gjort med bajset?

Det är givetvis som gjort för så drastiska tolkningar som bara är möjligt. En moderat pressekreterare, dessutom till statsminister, något ogenomtänkt uttrycker sin beundran över arbetslinjen och en rysk städerska som på mindre än en timme städat bort det bajs som samma pressekreterare hittat i trapphuset.

Nu handlar detta om vilken människosyn som alliansen och moderater har.

Mina egna reflektioner om detta är några olika. För det första är det faktiskt just fantastiskt att få detta jobb utfört på en dryg halvtimme en söndag.

För det är ändå ett jobb vi pratar om, eller hur? Och det är väl fortfarande så att det handlar om avlönat arbete, eller hur? Dessutom utgår jag ifrån att det inte är någon vanlig vardagstaxa som städfirman tar ut, eller hur?

Ett serviceföretag har utfört sina tjänster med betyg MVG och detta tycker Edvard Unsgaard är värt att berömma. Kanske borde han ha tänkt lite längre än till sina egna vänner på Facebook, men grunden i det hela är inget märkligt.

Jag kan garantera att det finns många andra företag i samma bransch som i bästa fall hade kommit släpandes med benen efter sig någon gång under dagen idag.

Jag kan också garantera att det finns många där ute, som inte är i närheten av att vara varken moderater eller något annat allianslikt, som inte heller hade varit den som självmant kavlat upp ärmarna och tagit hand om skiten i trapphuset. Långt därifrån.

Är det att det handlar om att städa upp skit i en trappuppgång som är
problemet? Eller handlar det om att ett företag ens är så på tårna en
söndagsförmiddag? Hade reaktionen varit lika stor om det hade handlar
om beröm till ett företag, oavsett ägarstatus, som hade sett till att
skotta bort en massa snö så tidigt att ingen behövda pulsa i denna på
morgonen?

Att raljera över en oförsiktig statusuppdatering på Facebook är inte alls konstigt, men att rakt av koppla den till en dålig och nedvärderande människosyn är inte hederligt.

Det är lika korkat som att påstå att alla hundägare, som inte plockar upp bajset efter sina jävla hundar, är moderater just bara för att de väljer att blunda eller titta åt ett annat håll när deras jycke brummar på trottoaren.

Hade det varit i mitt eget hus som någon skitit ner sig så är det inte mycket att välja på. Då är det bara att städa.

Om jag bott i ett hyreshus eller en bostadsrättsförening där jag inte själv var ansvarig för att städa så hade även jag ringt en söndag för att få denna service utförd och jag hade varit fantastiskt imponerad om det hade skett lika snabbt som i Edvard Unsgaard trappuppgång. Oavsett om det hade utförts av en ryska, en svensk eller en bollebygdsbo.

Jag tycker att det här säger mer om vilken människosyn många har som inte väljer att bli imponerade över vilken fantastiskt tjänstevilja det finns hos många människor och hur mycket bättre många saker hade varit om den viljan funnits på fler händer och fötter.

Jag hoppas inte att det är på den här nivån som vi ska föra debatten när valrörelsen 2010 kryper närmare och närmare. Vare sig imbecilla rykten om att Mona Sahlin skulle sidsteppas av Margot som statsministerkandidat eller långtgående spekulationer om den moderata människosynen baserat på en berömmande kommentar till förmån för ett städföretag.

Andra bloggar om , , , , , , ,
Intressant.se