Trafikolyckor 355 – Svininfluensan 25

Att vi har blivit riktigt grundligt inlurade i vaccinationsköerna för en influensa som inte var i närheten av så farlig som alla landets experter lyckades inbilla oss står nu ganska klart.

Det som då sägs från de som tror på farligheten i svininfluensan är att så många fler hade strukit med om vi inte sett till att vaccinera oss så som vi nu har gjort. Självklart ska jag inte påstå annat än att antal dödsfall hade varit fler utan någon vaccinering alls, men den svenska modellen har inte på långa vägar täckning i den statistik som finns att tillgå.

Både Sverige och vårt grannland Danmark har 25 dokumenterade dödsfall till följd av svininfluensan. Sverige har massvaccinerat och Danmark har behandlat den som en vanlig säsongsinfluensa. Antalet döda per tusen innevånare visar att Danmark har dubbelt så många döda som Sverige, 4,5 mot 2,2.

Rent teoretiskt, men ändå inte helt osannolikt, hade Sverige utan den hysteri som vi avhandlat under hösten drabbats av kanske 50 dödsfall istället för de 25 som är summan vid årsskiftet. Inget av dessa liv, oavsett 25 eller 50, är något som ska anses vara bra. Men det är för mig en avgrundsstor skillnad mellan detta och en dödshotande pandemi som skulle fylla bårhusen runt om i landet.

En annan parallell siffra vid årets slut är den glädjande siffran för antal döda i trafikolyckor som är nere i 355 vilket sett till antal döda per innevånare i landet är det lägsta sedan statistiken började föras 1935.

Att dödas i en trafikolycka är alltså allt mindre sannolikt i vårt land. Detta mycket tack var ett gediget säkerhetsarbete både vad gäller fordon och trafikmiljön. Men det var ändå närmare 15 gånger större risk att dödas i trafiken förra året än det fullkomligt osannolika att råka stryka med av den så fruktade svininfluensan.

Jag är medveten om att det inte går att jämföra detta rakt av. Trafikolyckorna har skett under hela 2009. Svininfluensan har renderat dödsfall sedan nån gång i augusti, men det säger ändå en hel del om vilket riskperspektiv som svininfluensan rimligtvis borde ha haft.

Andra bloggar om: , , ,
Intressant.se