Djurvännernas anonymitet viktigare än grisarnas lidande

Vi kommer alla ihåg Djurrättsalliansens stora avslöjande om den hantering som vissa grisbönder utsatte sina grisar för. Det var en av höstens stora debatter.

Nu när det dags att ta förundersökningarna i ett antal av de aktuella fallen med anklagade grisbönder så sker det, i alla fall för mig, oväntade att dessa riskerar att läggas ner för att de djurrättsaktivister som dokumenterat det hela inte vill medverka vid förhör.

De vill behålla sin egen anonymitet och istället använda Djurrättsalliansen som parten i de olika fallen där de anser att film och övrigt bildmaterial borde räcka som bevis. Något som alltså inte alls gör och därmed riskeras möjligheten till åtal mot grisbönderna. Det krävs vittnen av kött och blod.

Djurrättsalliansen säger att man får överväga om det ändå måste bli så att medlemmarna måste träda fram och vittna för att inte riskera att förundersökningarna läggs ner.

För mig är det fullkomligt obegripligt hur man först kan lägga ner så mycket tid och kraft på en dokumentation som skapar ett så enormt genomslag i debatten för att sedan riskera att ingenting mer sker för att skydda sina egna medlemmar, tillika de vittnen som finns, och deras identitet. 

Om man inte träder fram och vittnar så vet ovarsamma grisbönder och andra djurmisshandlare att även om Djurrättsalliansen smygfilmar deras gård så kommer det ändå inte att riskera något speciellt enbart på grund av detta då dessa djurvänner inte är beredda att löpa hela den juridiska linan ut.

Det blir anklagelser om ovarsam hantering i djurhållningen utan att det någonsin leds i bevis fullt ut.

Anklagelserna blir en tillfällig spark i baken på bönderna och ansvarande myndigheter säger att de ska skärpa sig i sina kontroller. 

Djurrättsalliansen valde att dokumentera missförhållanden under lång tid, men inte anmäla det hela förrän i november när det stora avslöjandet kom. Om man nu inte ändrar sig i sin inställning om anonymitet så har grisarnas påstådda lidande sannolikt skett utan att en enda grisbonde åker dit för den vanskötsel de anklagats för.

Anonymiteten tycks vara viktigare än grisarnas lidande. Var det detta som var meningen?

Andra bloggar om: , , , , ,
Intressant.se