Okontrollerat frosseri i dagens vargjakt

Det är klackarna i taket idag bland alla som förespråkar en begränsning av vargstammen i Sverige.

Under en och samma dag har 12 000 jägare idag, vad man själva tror, lyckats skjuta ihjäl 22 av de 27 vargar som riksdagen givit tillåtelse till.

12 000 jägare ger sig ut en lördag och skjuter 22 vargar.

Utan att ens beröra frågan om det korrekta i att skjuta varg eller inte dyker det upp några olika frågor som är relevanta att ställa sig:

  1. Hur i hela världen kan någon ha kontroll över att det inte skjuts fler än de 27 tillåtna vargarna?
  2. Vem är det som ger tillåtelse till 12 000 jägare att unisont bege sig ut samma januarilördag för att skjuta varg?
  3. Hur många vargar har det i verkligheten skjutits på som inte har konstaterats vara just döda efter dagens race?

Om man sedan berör frågan om att begränsa vargstammen så har jag fullkomlig förståelse för att att det i flera områden i Sverige är ett bekymmer med för många vargar som skadar tamboskap. Detta är inget konstigt.

Det är lätt för oss som sitter i våra ombonade hus utan någon som helst närhet till vilda vargar att nu protestera emot vad som sker. Precis som andra kommenterar saken är det lätt att vara förfärad nu när denna reaktion egentligen skulle ha kommit när beslutet togs.

Jag är i grunden skeptiskt inställd till att vi ska utrota något som är och har varit en naturlig del av vår fauna. För frågan handlar faktiskt om att utrota vargen och kanske även björnen från våra skogar. Från varglobbyn är det inte nog med att skjuta av 22, 27 eller 50 vargar. Deras målsättning är en total utrotning. 

Sätt in det i sitt rätta perspektiv och jämför med hur vi direkt reagerar när något fint stackars rovdjur i Afrika eller Asien är utrotningshotat. Tycker vi då att det ska räddas även om det, dragit till sin spets, kan vara ett hot emot människor?

Ikväll kan jaktlagen sitta och skrocka och skratta vid groggbordet över hur lyckad deras okontrollerade frosseri i vargjakt har varit.

För den som anser att vi ska ha en klar och tydligt kontrollerad rovdjurspolitik så måste det konstateras att det som skett idag i alla fall inte kan anses ha skett under den kontroll och de premisser som borde varit fallet.

Det handlar om okontrollerad slakt och inte ens jägarna borde vara nöjda med detta hur speciellt och anonymt det än har skett.

Uppdatering:

Göran Fröjdh gör en glasklar betraktelse över dagens slakt i sitt blogginlägg Vargslakt für alle

Andra bloggar om: , , , , , Intressant.se