De digitala spåren efter döden

Nog för att jag hoppas att det är en lång, lång tid kvar innan jag lägger näsan i vädret. Men döden är ändå något som gör sig påmind med jämna mellanrum.

Arvet efter någon har i alla tider varit något som har varit upphov till ilska, frustration och lidande för efterlevande. Det räcker att titta på arvet efter Stieg Larsson för att se hur gamarna kretsar kring det döda bytet.

När vi sedan mer än ett decennium tillbaka, och inte minst de senaste 5 åren, lever våra liv och lämnar fotspår efter oss på internet i allt högre utsträckning så vet vi redan nu att frågetecken kring hur hanteringen av en avliden persons digitala liv ska hanteras är något som i bästa fall skapar frågetecken och i sämsta fall sker helt emot den avlidnes egen vilja.

Webwill får publicitet i media redan innan de lanserat sin sajt och kommer garanterat att diskuteras ganska ivrigt när den väl har öppnat.

Min personliga grundinställning är att det jag på ena eller andra sättet har skapat eller deltagit aktivt i. Inte så mycket för att det jag har skapat är något som är av brett historiskt värde utan mer som en del i den framtida släktforskningen
och att mina barn och barnbarn faktiskt ska kunna gå tillbaka och läsa
om mina personliga åsikter eller det allmänna tyckandet jag ägnar
mycket av min fritid åt.

Det som tidigare har funnits i anteckningsböcker och andra dokument finns inte längre i samma utsträckning. Det är på internet spåren finns och det är där de måste få finnas kvar för framtiden.

Av mig kommer det att finnas digital fotspår från
slutet av 90-talet, då jag var knappa 30, till den dag det slutar. För
alla, eller för väldigt många, som är födda sedan dess så kommer i
princip hela deras liv att finnas dokumenterat i mindre eller större
portioner.

En inte helt oviktig fråga att räta ut i det här sammanhanget är hur en blogg på egen domän upplagd på ett webhotell ska hanteras rent ekonomiskt om den sista viljan är att den ska bevaras. Vem ska bekosta detta och under hur lång tid?

Andra bloggar om: , , , Intressant.se