Ikonen Tiger faller pladask och vi borde sluta hånskratta

Den här gången är det Tiger Woods som står med byxorna nere och skamset får förklara varför han inte är så ouppnåelig som både han själv och andra inbillat omvärlden. Image och verklighet visar sig inte alls vara i connection med varandra.

Men han är bara ett exempel på hur det är att vara människa och vilja leva upp till sina egna eller omgivningens krav på det perfekta livet. Det är allt ifrån utseende till umgänge, sexliv, jobb och andra häftiga aktiviteter för sig själv och sina barn som ska skapa bilden av dig.

De flesta av oss vill uppfattas som lyckade människor. Vissa av oss försöker mer än andra måla upp en bild av sig själva som mer perfekta än andra. Ofta är det där skenet bedrar i högre utsträckning än hos andra. Inte så att gärningar eller andra tillkortakommanden hos dessa är speciellt mycket värre än andra, men den höga svansföringen gör att fallet blir större.

Ett populärt ord att använda för att beskriva allt detta är livspusslet som är något som under det senaste decenniet har blivit alltmer komplicerat och viktigt att bygga så snyggt och komplett som möjligt.

Vi vill vara unika individer och göra saker som andra inte gör samtidigt som vi vill kunna visa upp den där bilden som når upp till samma nivå som alla andra och som innehåller alla dom där delarna jag tidigare beskrev.

Det finns en anledning till att ordet mys har blivit något som används i tid och otid. Att mysa i alla möjliga sammanhang är ett sätt att visa för andra att man är lycklig och harmonisk. Att mysa i statusfältet på Facebook eller Twitter är en del som bygger upp bilden av ett kontrollerat livspussel precis på samma vis som när man i samma statusfält dagen efter beskriver familjens fyra olika aktiviteter den lördagsförmiddagen.

En kalender som inte är intecknad till 80 procent 3 månader i förväg är negativt samtidigt som det är viktigt att tala om hur mycket man har att göra och att det aldrig finns tid att vila. För att vila måste vi nämligen göra en annan del som tillhör livspusslet för väldigt många, nämligen resa bort på semester till andra delar av världen med hela familjen minst ett par veckor om året. När vi sedan väl är på den där avkopplande semestern så ska även denna helst av allt innehålla så många aktiviteter som möjligt.

Vi är alldeles för många som jobbar lite för mycket både för vårt eget och våra barns allra bästa. Detta gnager på samvetet och ger livspusslet en negativ smäll.

 Sam-alexis-woods_with_tiger_woods_and_elin_woods

När då Tiger Woods bubbla spricker, och vi ser att han trots en fasad av familjelycka och en fantastisk karriär inte alls har levt upp till detta utan snarare agerar som vilken vanlig receptionist i Borås som helst hade kunnat göra vid sidan om sin uppblåsta illusion av familjelycka, så väljer vi att väja för hans mänskliga fall och ser istället det smaskiga i hans beteende. Han var inget annat än en simpel man som konstant varit otrogen mot sin fru. Inte med en kvinna utan med många och på ett planerat och utstuderat sätt.

Så går det när bilden av en person, oavsett nivå och var det sker, inte är i närheten av att tangera illusionen av sig själv som en allt igenom god människa som gör allt för alla.

Det kan man kanske på sätt och vis säga att Tiger verkligen gör, allt för alla, men kanske inte på det vis som förväntas.

Högmod är väl ett understatement att benämna det som, men något annat kan man väl knappast kalla det. Att det är en av det sena 1900-talet och 00-talets allra största sportikoner gör inte fallet mindre. Alla golfare har sett upp till Tiger Woods ända sedan han slog igenom och han har i den sporten varit en svart föregångare och banbrytare på precis samma vis som Barack Obama har varit inom amerikansk politik.

Att det är svenska Elin, Parneviks gamla barnflicka, gör det inte ett dugg mindre smaskigt och intressant för svensk media.

Nu har fasaden rämnat och kvar står en i allra högsta grad misslyckad Tiger Woods kvar med en ikonstämpel som är borta på samma vis som hans präktiga inställning till livet och familjen.

Han kommer säkerligen att spela stor golf igen, men han kommer aldrig att kunna få samma beundransfulla blickar riktade emot sig igen.

Det är möjligt att Elin Woods har vetat om vad som har pågått ett bra
tag och att det var droppen som gjorde att allt havererade för ett tag
sedan. Men det finns hur många av Tigers golfande kollegor, och andra
också för den delen, som har vetat betydligt mer än vad de nu låter
påskina.

Om vi är människor med omtanke om andras välmående så borde vi se till att inte vara tysta om saker som otrohet. Det handlar i grunden om att man är det mot någon man har lovat att inte var det emot och så länge det inte finns andra överenskommelser i ett förhållande, vilket det sällan gör, så borde vi alla bli bättre på att inte stillatigande se på när det sker.

Jag har själv varit tyst i sådana lägen och jag har även, för många år sedan nu, blivit utsatt för det förödmjukande att bli bedragen. Inget av det är trevligt och jag önskar att jag hade agerat annorlunda när jag själv, med egna ögon, kom på otroheten som fanns framför mig under en ganska lång tid.

Andra bloggar om: , , , , , ,
Intressant.se