Saabs död var så väntat det kunde vara

Lite sent men ändå några tankar om gårdagens definitiva besked om att GM avvecklar Saab Automobile.

Det är anmärkningsvärt vilken kämpaglöd som ha visats upp från Saabs sida, men det är likafullt fullkomligt obegripligt vilka ord som nämndes om beskedet igår. Det handlade om att det var en blixt från en klar himmel, att det var ett chockbesked och att det var oväntat.

Alla som använder den typen av ord för att beskriva vad som har hänt har en extremt bra förmåga att förtränga sanningen och se vad som är verkligheten. Det är tragiskt och jobbigt att den typen av besked kommer och att det sker knappa veckan innan jul gör det inte enklare.

Men ingen med förnuftet i behåll kan ha missat vad som har skett under det senaste året och inte minst den senaste månaden efter haveriet med Koenigsegg. Att då benämna det med dessa ord handlar enbart om förträngning av sanningen.

Det är GM som slutgiltigt har haft död på Saab som bilmärke, men det är ett företag som i princip aldrig har lyckats stå på egna ben.

Den som nu får för sig att ge regeringen någon skuld för det inträffade är lika verklighetsfrånvända som alla de som såg beskedet som en blixt från en klar himmel, ett chockbesked och något oväntat.

Det var så väntat som ett besked av det slaget någonsin hade kunnat vara.

Andra bloggar om: , , , , , Intressant.se