Ris och ros till Försäkringskassan

Den svenska Försäkringskassan har inte haft det speciellt lätt varken på senare tid eller på senare år, om de nu nånsin har haft det, men rätt ska vara rätt och även positiva saker ska lyftas fram.

Den enda kontakt jag har med denna myndighet är när jag tar ut tillfällig föräldrapenning för vård av barn. Om det bara är regionalt vet jag inte, men numera sker hanteringen och utbetalningarna av dessa dagar snabbare än någonsin. Det tar mindre än en vecka från det att intyget från förskolan är inskickat till pengarna är utbetalda.

Snabbare än så kan väl ingen förvänta sig att det ska gå.

Att det fortfarande pågår många märkliga aktiviteter hos Försäkringskassan som till synes inte borde vara nödvändig vittnar min kollega om.

Hennes son fyller 12 år om någon månad och därmed upphör möjligheten att vara hemma för vård av barn. Detta vet hon mycket väl om även om omständigheterna för just deras familj har inneburit att de aldrig behövt ta ut en enda dag för vård av barn.

Men Försäkringskassan i denna kommun söder om Göteborg har uppenbarligen så stora resurser till buds att man låter handläggare ringa ut till föräldrar, med barn i denna kritiska ålder när förmånen att ta vård av barn upphör att gälla, för att informera om detta.

Inte nog med detta. Nu efter snart tolv år utan en enda dag uttagen för detta barn så frågar man dessutom ifall hon inte vet om att man kan ta ut ersättning för vård av barn.

Istället för att hålla koll på sin kärnverksamhet och trimma denna så ägnar man alltså tid åt att ringa och informera om möjligheter som upphör och ifrågasätta om varför det inte har tagits ut någon ersättning.

Håll koll på att rätt ersättning betalas ut i tid istället för att jaga rätt på personer som av egen fri vilja har kunnat undvika att plocka ut skattepengar.

Andra bloggar om: , , ,
Intressant.se