Holknekt, Big Brother och Odd Molly

Av en ren händelse läste jag via en tweet att Lena Philipsson är tillsammans med Per Holknekt.

Säkert trevligt för dom, men mina associationer går direkt till den allra första säsongen av "Big Brother". Det var där Per Holknekt blev känd för en bredare massa av svenska folket som den 40-åring som gick direkt från ett behandlingshem för sin alkoholism till att gå in i Big Brother-huset.

Utanför satt Viktoria Tolstoy, och Calle Norlén om jag minns rätt, och kommenterade vad som skedde inne i huset. Hon blev kär i honom och efter äventyret inne i huset blev de två ett par och gifte sig, något som höll fram till för ett par år sedan.

Det som är det intressanta med just Per Holknekt och den första säsongen av Big Brother är att det var den enda som var i någon form av närhet att verkligen studera vad som händer om man blir instängd i ett hus, med ett antal okända människor, och utan vettig kontakt med omvärlden. Där och då var det ett litet uns av socialt experiment.

Det som sedan skedde, i takt med att kulorna skulle dras in, var att man successivt sänkte medelåldern och slussade in sprit tillsammans med kändiskåta ungdomar som om det vore vilken charterresa som helst. Självfallet påverkas även de av att inte bara kunna sticka ifrån det hela, men det var bara det första årets Big Brother som snuddade vid vad innebörden borde vara.

Det var Per Holknekt, min personliga favorit, som tillsammans med den oerhört irriterande Angelica Freij, Paula Glantz och några till visade en del av vad som sker med en människas lojaliteter och förmågan att anpassa sig när inget annat alternativ ges.

Något som många andra försökte sig på senare och där de mer kända exemplen, med olika resultat, var Linda Rosing, Marie Picasso och Carolina Gynning. Rosing visade sig efteråt inte alls ha påverkats av att vara inlåst. Hon var så puckad även i verkligheten. Marie Picasso fick någon form av musikalisk revanch och glömdes sedan bort och Carolina Gynning visade sig på ett utmkärkt sätt kunna anpassa sig i det sociala spelet, med det årets tonårsgäng, precis på samma sätt som hon sedan har gjort i det verkliga livet.

Per Holknekt hade en lysande karriär före sin alkoholism och har efter Big Brother fortsatt att röna enorma framgångar i det han tar sig för. Han startade Svea och han är sedan 2002 drivande i grymt framgångsrika Odd Molly.

Det är driftiga personligheter med sinne för affärer som vårt land behöver se fler av. Även i den bemärkelsen är han en person som jag respekterar mycket högt.

Andra bloggar om: , , , ,
Intressant.se