En av de svagaste bragdguldsvinnarna någonsin

Bragdguldet 2009 visar att svensk idrott fortfarande befinner sig i en rejäl lågkonjunktur. Eller så är det på det viset att juryn för bragdguldet har frångått det där med bragd lite för mycket.

För det är ju faktiskt inte nivån på prestationen som borde rendera det där guldet utan under vilka omständigheter som har föregått det hela och hur själva prestationen genomförs.

Helena Jonsson gjorde en fantastisk säsong förra året med seger i världscupen som kronan på verket. Bragdgulds-juryn ger henne sin medalj för det betydligt mer förväntade VM-guldet.

VM-guldet i simning för Sarah Sjöström och Anna Nordkvist och hennes seger i LPGA-mästerskapen i golf har gjort en betydligt större bragd än vad Helena Jonsson har gjort. Men som sagt, det är uppenbarligen inte bragden som avgör var guldet ska hamna.

Eftersom det verkar vara prestationen som avgör mycket mer än bragden så kan man fundera över hur juryn ska göra om ett år när Helena Jonsson mycket sannolikt skulle kunna vara ensam om att ha genomfört en ännu större prestation och tagit ett OS-guld i Vancouver. Får hon guldet en gång till då?

Om det då är prestationen som avgör så återkommer man ovillkorligen till det faktum att de senaste två årens segrare Helena Jonsson och Jonas Jacobsson, tillsammans med Susanne Ljungskogs vinst 2002, är de två svagaste vinnarna av bragdguldet under hela 2000-talet. Jonsson, Jacobsson och Ljungskog är dessutom tre av de fem svagaste vinnarna de senaste 30 åren.

Detta är tecknet på den svenska idrottens rejäla formsvacka efter ett fantastiskt idrottsdecennium fram till 2007.

Sett enbart till den totala prestationen under året så borde givetvis Zlatan Ibrahimovic har fått årets bragdguld.

Andra bloggar om: , , , , ,