“Go home!” kostade Byggnads 2,7 miljoner

Jag ska ärligt säga att jag skrattade högt i bilen kvart i fyra när jag hörde Arbetsdomstolens utslag i Laval-målet där Byggnads och Elektrikerförbundet nu tvingas betala 2,7 miljoner kronor plus ränta i skadestånd och för rättegångskostnader.

Det kanske inte är rätt att skratta åt det, långt därifrån, och jag ska inte heller påstå att jag är någon expert på fackföreningsrörelsens historia. Men nog måste det väl ändå vara ett av den svenska fackföreningsrörelsens allra största antiklimax och nederlag om man både ser till tidigare utslag och att man nu tvingas betala böter på närmare 3 miljoner kronor?

Den blockad där man skanderade Go home till de lettiska byggarbetarna blev istället, i varje rättslig instans, en tillrättavisning som snarare var ett Go home till Byggnads och Elektrikerförbundet att fundera igenom hur arbetsmarknaden ser ut på 2000-talet med ett utstationeringsdirektiv att utgå ifrån.

2,7 mille plus ränta kostar det nu deras medlemmar.

Det regeringen föreslagit kommer i nästa vecka att kompletteras med oppositionens syn i frågan.

För Laval gick det helt åt pipan efter Vaxholmskonflikten och frågan är vem som nu lägger vantarna på skadeståndet?

En konflikt utan vinnare eller en konflikt som kanske var nödvändig för att tydliggöra vad som egentligen gäller på den fria europeiska arbetsmarknaden.

Under alla omständigheter kan inte den svenska modellen innebära att man genom en blockad indirekt kan driva ett företag från ett annat land i konkurs.

Andra bloggar om: , , , , , , Intressant.se