Zlatan är inte avgörande för landslagets framtid

Att Zlatan Ibrahimovic tvekar till en fortsättning i landslaget är givetvis tråkigt, men han ska bara vara där om han verkligen vill.

Zlatan har vid många tillfällen varit tungan på vågen för landslaget och avgjort med spektakulära mål. Senast han gjorde det var mot Ungern i slutsekunderna.

Men problemet är att Erik Hamréns nya landslag måste byggas utifrån förutsättningarna att skapa ett effektivt anfallsspel som inte snickras ihop för att enbart Zlatan ska gynnas. Det måste skapas något som innebär att landslaget vidgar sina möjligheter att anfalla, skapa målchanser och göra mål på annat sätt. Just det som varit ett problem de senaste 3-4 åren och accentuerat under de senast 2 åren.

Landslaget har lidit oerhört mycket mer av att Fredrik Ljungberg slutade i landslaget än att Zlatan inte gör mål. Det Ljungberg gjorde har ingen annan varit i närheten av att kunna ersätta.

Jag tror att den senaste månadens besvikelse över ett missat VM rejält färgar av sig på Zlatans tankar och tror inte på något vis att det är definitivt. Det kan kanske rent av vara bra att Hamrén får en tid på sig att bygga lag utan ett så stort fokus på Zlatan. Om det nu går att undvika.

När Zlatan sedan väl bestämmer sig för att bidra igen, för det tror jag att han gör, så finns det grundtankar klara som ska fungera även utan en av världens bästa anfallsspelare. I det läget kan Zlatan återkomma och ge ytterligare en dimension till spelet.

En tävlingsmänniska som Zlatan Ibrahimovic avstår inte från en chans att återigen spela EM- eller VM-slutspel. Gör han det så är han inte heller längre en av världens bästa fotbollsspelare.

Men framtidens landslag måste byggas för att klara sig utan Zlatan,
oavsett om det gäller från och med nu eller 2-3 år in i framtiden.

Igår fick han guldbollen för fjärde gången på fem år och det finns i dagsläget ingen som ens är i närheten av att kunna konkurrera med honom om ett år. Så stor är skillnaden mellan honom och alla andra svenska fotbollsspelare just nu.

Andra bloggar om: , , , , ,