Kan sociala medier skapa en tryggare tillvaro?
Det sunda förnuftet måste vara rådande i sociala medier precis som överallt annars.
Vad man skriver och vad man i övrigt publicerar måste ske med en vetskap om vem som kan ta del av det och hur det kan användas.
Att problematiken med brott i spåren av en allt högre närvaro på olika sociala medier tror jag att vi kommer få räkna med framöver. Skulden kommer i första hand att läggas just på de sociala medierna och den utsatta enskilda individen kommer säkert att få gråta ut i media.
Redan nu finns det spekulationer från försäkringsbolagen själva om att deras premier kan komma att höjas om det går att leda i bevis att man har varit oaktsam i sin närvaro på internet på ett sätt som påverkar risken.
Om detta nu är ett tänkbart scenario så kan jag inte låta blir att funderar över hur all annan social samvaro i alla dess former redan nu borde ha påverkat försäkringspremier för många.
Gör försäkringsbolagen redan nu en kontroll över hur vitt och brett en försäkringstagare pratar om sitt liv på jobbet, i kassakön på ICA, på torget i stan eller på en After Work på krogen?
Jag säger inte att oförsiktighet i sociala medier inte ska påverka men om det ska göra det så måste det finnas många, många fler faktorer som redan borde påverka.
Om man sedan ska ta funderingarna kring problemet och hur sociala medier kan vara en riskfaktor så måste frågan vara hur sociala medier istället kan vara med och bidra till en säkrare tillvaro i vardagen.
Vi kan kalla det Bevakning 2.0 eller Grannsamverkan 2.0 och borde kunna bidra till en smärre revolution på marknaden avseende övervakning av personlig egendom. Det måste finnas en enorm marknad för att med olika kostnadseffektiva applikationer och andra internetbaserade hjälpmedel göra tillvaron i sin närmiljö mer trygg.
Istället för att klistra upp en etikett från bevakningsbolaget som varnar för att bostaden är larmad så framgår det istället att bostaden är övervakad av grannar och vänner via en internetbaserad social larmapplikation.
Då kanske till och med en närvaro i sociala medier kommer att ses som en fördel och en faktor som sänker premien hos försäkringsbolagen.
Jag är fullkomligt övertygad om att det finns enorma möjligheter på området och om jag bara hade den tekniska kunskapen skulle jag dra igång ett projekt i ämnet omgående.
Någon annan som har tänkt i samma banor och som har lite mer skills på området än vad jag har?
Andra bloggar om sociala medier, internet, försäkring, försäkringsbolag, brott, samhälle