Smileys är en del av internet

Jag har aldrig varit någon större användare av smileys vare sig i mitt mailande eller på diverse sociala nätverk. I mitt bloggande skulle jag vilja påstå att jag aldrig använder det.

Jag använder det men inte som den form av missbruk som Joakim Jardenberg uppenbarligen känner att han gör.

Av den här anledningen har han nu bestämt sig för att från imorgon måndag och fram till nästa söndag inte använda sig av några smileys alls. På Twitter har han utnämnt denna veckan till #nosmiley och uppmanar andra att hänga på hans avvänjningsvecka.

Mymlan skriver att hon också hänger på mer som ett experiment och för att få svar på frågorna om vi verkligen behöver
smileys, vad de tillför, och kanske också för att vässa pennorna, bli
mer stringenta och tänka efter hur vi formulerar oss
.

Jag kan helt klart förstå varför testet genomförs, men jag kan inte riktigt köpa argumenten. Ja, att göra det för att man själv tycker att det går till överdrift är en sak. Men att göra det för att tänka efter hur vi formulerar oss kan jag inte riktigt köpa.

Även jag inte är någon storkonsument själv så ser jag ändå att det fyller en funktion. En saknad smiley i en sarkastisk tweet garanterar nästan en kommentar från någon som inte fattat. Det hände mig så sent som i eftermiddags.

Jag anser att smileys helt klart är att föredra framför alla som istället skriver"Hahahaha" eller, som Mymlan nämner, skriver *ler*, LOL eller nån annan bokstavskombination. Smileys är alldeles oavset hur stringent och duktig man är på att formulera sig ett komplement som kan lyfta det hela till sitt rätta värde.

Det finns dom som missbrukar det och det finns dom som använder det för att de inte kan formulera sig tillräckligt väl. Men det är inget argument för att alla vi som faktiskt för det mesta formulerar oss korrekt använder det som ett komplement.

Andra bloggar om: , , ,