Mogi och Aftonbladet pissar på verkligt arbetslösa

Regeringen har fått utstå mycket spott och spe för förändringarna i a-kassan. Det är fattigt att leva på a-kassa och det är för fattigt enligt många.

För att på något vis illustrerar detta har Aftonbladet låtit modebloggaren Mogi få i uppdrag att under två veckors tid leva på en a-kassa bestående av 3 770 kr.

För det första skulle vilken idiot som helst, med vetskap om att det bara handlar om två veckors tid, kunna klara av att leva på den summan. Det är inte det märkliga i sammanhanget.

Det mest märkliga är hur detta framställs och att det saknar total verklighetsförankring. För om det verkligen handlar om att illustrera problematiken så börjar man inte med att tala om för sina bloggläsare att nu har jag precis betalat min mobilräkning på 1700 kr så nu har jag 2000 kr kvar att leva på de kommande 14 dagarna. Redan där försvinner all trovärdighet.

Att dessutom lite senare i samma inlägg visa upp några halsband a 550 kronor styck, som inhandlats i förra veckan visar ännu ett tydligt tecken på den bristande verklighetsförankringen i uppdraget. Eller att köpa en kopp varm choklad för 32 spänn är inte heller ett tecken på att hissen i den här frågan går ändå upp. Snarare ett fall för Lyxfällan.

Jag borde ha respekt för Aftonbladets ambition att illustrera hur det är att leva på a-kassa som uppgår till 7 540 kr på en månad. Det är inte mycket pengar och att diskutera förutsättningarna för de som är arbetslösa på ett seriöst sätt är helt rimligt. Men att göra det genom att använda en verklighetsfrånvänd modebloggare är pinsamt.

Att på uppmärksamhet för en hemsnickrad svengelsk ordlista kan man tycka vad man vill om, men att få den genom att uppvisa genuint dålig koll på hur verkligheten ser ut kan i alla fall inte jag tycka är vare sig charmigt, roligt eller något annat positivt.

Aftonbladet och Mogi drar nytta av varandra utan att någon part tar ansvar för den seriösa grundtonen som frågan har.

Dessutom vore det mycket intressant att få veta hur mycket Mogi tjänar på att ställa upp på detta uppdrag under två veckors tid. För inte jobbar hon väl gratis?

Andra bloggar om: , , , , , ,Intressant.se