Idol 2009 saknar stjärnpotential

Klyschan avfyras varje år när det är dags för audition. Idol har aldrig haft så många duktiga talanger någonsin som just det här året.

Det är möjligt att det är en jämn och hög nivå på den musikaliska kompetensen, och att denna har höjts i takt med åren och att de som ställer upp är förberedda på vad som krävs, men det märks inte på att att det kommer fram talanger som har den där självklara stjärnan tatuerad i pannan. Visst glimtar det till i auditon-programmen, men det blir inte mer än så. De som till synes har nån form av star quality når inte igenom de olika testerna och ratas av juryn innan det är dags för tittarna att vara med och bestämma.

Jag är övertygad om att trion Bagge, Bagge och Carlsson har kompetens att producera färdiga artister men de har en mycket sämre förmåga att sålla fram de riktiga guldkornen ur kvicksanden jämfört med hur den tidigare juryn klarade av det uppdraget. Kvalitén på toppen, bland de som får en plats i fredagsfinalerna, har blivit sämre de senaste två säsongerna. Möjligtvis är jämnheten mer påtaglig. Men de riktiga topparna, och de riktigt usla för den delen, lyser med sin frånvaro.

Jag ska inte tjata om Amanda Jenssen, men hon är ändå det som borde vara ledstjärnan i jakten på en ny idol. En egen röst, en framtoning som osar stjärna, en förmåga att trollbinda idol-tittarna och sedan även lyckas skapa egna album som är långt ifrån mainstream men ändå med ett säljande sound och en trovärdighet som få andra i det programmets svenska historia har lyckats med.

Visst har flera andra lyckats också. Men det har skett på en annan nivå även om Agnes Carlsson nu just nu har en låt överst på Billboards dance/club-lista, framgångar som kommer fyra år efter Idol-segern och som inte direkt kan kopplas till just idol. I övrigt handlar det om framgångar på beskedlig melodifestivalnivå även om Darin har haft sina framgångar vid sidan om just melodifestivalen som han för övrigt nu tycks ha tackat ja till.

I årets Idol fanns det på förhand potential att någon eller några skulle kunna ha det där extra som lyfter hela tillställningen, men det finns precis som förra året inte någon som har den samlade förmågan att, i alla fall just nu, visa upp sig så som en stjärna.

Förra året fanns Anna Bergendahl som i sin audition visade prov på vad jag förväntar mig när hon där sjöng Have a heart. I år har det det varken i audition eller i finaler varit någon som mer än glimtvis varit uppe på Amanda-nivå och visat prov på förmågan att sticka ut med sin egenhet, så som ändå måste vara meningen med uttalade målsättningar att hitta en unik röst och person.

Jag tror att det delvis beror på en jury som plockar ut de tävlande ifrån lite felaktiga kriterier. De går för mycket på vilka de vill kunna producera sina egna låtar för och för lite på den äkta känslan oberoende av om det är en popstjärna eller inte.

Det saknas någon som gör det oväntade, väljer en låt och gör den till sin egen och tar för sig av de möjligheter som serveras.

Eller så är det helt enkelt så att de som vill vara med i Idol inte är så jävla mycket världsklass som juryn med så lite trovärdighet hasplar ur sig i tid och otid. Vad ska de säga när det verkligen dyker upp någon som sopar de andra av scengolvet?

Erik kommer säkert att vinna Idol 2009. Han gör det för att han är säker men han gör det inte med en gnutta större chans att bli en riktig stjärna än vad som har varit fallet för Marie Picasso eller Kevin Borg.

Andra bloggar om: , , , , ,