Är journalister en garant för demokratins princip?
Även om det har blivit färre utfall från journalister mot det som sker på internets olika sociala medier och forum så fortsätter det ändå att dyka upp dumheter som inte bara kan få passera.
Astrid Söderbergh Widding tycker på svd.se att "interaktivitet i mediesammanhang är främst liktydigt med
möjlighet att kommentera. I teorin en chans till fler infallsvinklar på
ett ämne men i praktiken ofta oreflekterade dumheter."
Det finns givetvis många, många kommentarer i olika sammanhang som är just dumheter utan några underbyggda fakta att luta sig emot. Det är tyckande och det provokationer både från skribenter i bloggar och bland de som kommenterar.
Men så länge det håller sig inom ramarna för en öppen diskussion så måste vi få ta en kombination av massa dumheter och en del mycket smarta kommentarer för att upprätthålla det demokratiska samhällets principer. Det går att moderera det man själv har kontroll över på ett stenhårt sätt, men i många fall är det även värdefullt att låta dumheterna från olika håll och kanter få stå där som ett tydligt bevis över hur skrala argumenten verkligen är och hur snabbt de flesta upphovsmännen till dumheterna försvinner när de bemöts med argument och fakta.
Att påstå, så som Astrid Söderbergh Widding gör, att "kommenterandet är ett misstroendevotum mot
journalisterna, som […] haft mandatet att yttra sig i folkflertalets namn" är att sätta sig själv på enormt höga hästar och istället se ner på folket.
Hon avslutar med att på stå att "denna misstro tycks idag ha blivit ett genomgående fenomen. Ytterst är
det därför demokratins princip som är satt ifråga."
Hon har rätt i att det är demokratins principer som är satt ifråga men det är inte, så som hon tror, journalister som är satta att ha ett guldkantat mandat att yttra sig i folkflertalets namn så som varit fallet historiskt sett. Det har tack vare de möjligheter som har exploderat på bara ett knappt decennium givits utrymme för var och en att göra sin röst hörd på ett helt annat vis än tidigare.
Vi kommer att få fortsätta leva med larvigheter, tarvligheter och rena påhopp. Vi ska inte tyst acceptera detta men vi kan inte ta detta som ett argument för att stänga kommentarsfälten på bloggar, i forum och på nättidningarna och återigen göra debatten fri för ett litet fåtal utvalda.
Andra bloggar om: internet, demokrati, journalister, journalism, samhälle, yttrandefrihet, Intressant.se