Våga vägra fredagsmys!

För mig är det ett uttryck som har accelererat i användande det senaste året och nu orkar jag snart inte längre!

Att komma hem efter en hel arbetsvecka för egen del och en lika lång dagisvecka för barnen innebär för de flesta av oss att vi bryter det mönster som finns måndag till torsdag. Vi slappnar av och försöker finna lite extra njutning i förhållande till den verkliga vardagen.

Det blir lite annan mat och kanske lite vin eller några öl. Barnen kanske till och med för lite fredagsgodis.

Det är helt enkelt en av veckans bästa dagar, eller i alla fall bästa kvällar när måndagen och den nya arbetsveckan är så långt borta den kan vara.

Detta kan vi välja att kalla för exakt vad vi vill, men av någon anledning har epitetet fredagsmys satt sig som ett klistermärke hos var och varannan människa nu för tiden.

Visst är det skönt att det är fredag och början på helgen och nog kan det kännas gott att kunna slappna av tillsammans hela familjen med lite extra gott att äta och det där brutna mönstret jag nämnde. Det är till och med helt okej att kalla det för vad man vill, men varför förstöra hela grejen genom att som ett mantra utropa det till fredagsmys?

Har vi någonsin i historien anammat ett uttryck som kommer ifrån en reklamfilm på det vis som just fredagsmys? Nej, det kanske inte är OLW som har myntat uttrycket men det är dom som har fått även vuxna att börja prata om fredagsmys med sin arbetskompisar på fredagsfikat.

Vi har sedan många år tillbaka använt fredagen som en start på helgen. Så har det säkerligen varit ända sedan lördagen blev en ledig dag. Men varför döda och förlöjliga en av veckans trevligaste ritualer genom att i trans och i kör kalla det för fredagsmys.

Det är okej om våra barn som fortfarande är under 10 år använder det. För dom är det något att knyta upp veckan på. Men vi vuxna kan väl i alla fall i kommunikationen med andra vuxna försöka oss på att använda något annat ord.

Om man ska säga något allvarligt om det hela som har just med barnen och deras snack på dagis och i skolan att göra, så är det kanske också viktigt att förstå att alla familjer inte har det sådär värst mysigt vare sig det är fredag eller någon annan dag i veckan. Det är trassliga familjeförhållanden och det där som hos de allra flesta av oss blir ett glas vin eller nån öl för de vuxna kan hos många bli något betydligt mer allvarligt som inte på något vis kan kallas mysigt.

Under alla omständigheter. Alla får ha hur trevligt de vill en fredagskväll, men kan vi inte enas om att ordet "fredagsmys" börjar bli lite too much?

Uppdatering:

Jan Johannesson påminner mig om den ultimata, och roliga, förklaringen av vad fredagsmys är och hur ritualen ser ut. Framförd av Henrik Schyffert – The Friday mys":

Andra bloggar om: , , , , , , Intressant.se