Pia Sundhage är inte kompetent att leda herrlandslaget

Det pågår en sidodebatt efter Lars Lagerbäcks beslut att avgå som förbundskapten för fotbollslandslaget.

Det handlar om att Pia Sundhage skulle vara ett alternativ som ersättare och att hon ratas enbart för att hon är kvinna. För varför skulle en kvinna inte kunna leda herrarnas landslag om en man kan leda kvinnornas dito?

Det är en förenklad syn på saken. Det handlar i grunden om kompetens och erfarenhet och det är därför Pia Sundhage med nuvarande kvalitéer aldrig kan bli aktuell som ny förbundskapten för herrarna just nu.

Pia Sundhage har varit i Kina och lyckats som biträdande förbundskapten och hon tog OS-guld tillsammans med USA:s damlandslag förra året i Beijing. Hon har lyckats fantastiskt bra som spelare och som ledare och skulle sannolikt passa alldeles utmärkt som svensk förbundskapten. Men inte för herrarna utan för det sargade svenska damlandslaget som just nu leds av en tafatt man som heter Dennerby.

Att leda ett landslag för damer kan inte jämföras med att leda ett landslag för herrar. Nivån på vad som presteras både på spelar- och högsta ledarnivå är att jämställa med skillnaden mellan allsvenskan och division 3 eller 4 för herrar.

Ingen skulle komma på tanken att föreslå någon av alla de som leder ett division 3 lag som ny förbundskapten efter Lars Lagerbäck. Men helt plötsligt skulle Pia Sundhage vara ett alternativ. När det till och med sker jämförelser mellan Sven-Göran Eriksson och Pia Sundhage blir det skrattretande.

Det hela är löjligt och saknar verklighetsförankring. Det handlar inte om att hon är kvinna. Det handlar om att hon inte är kompetent nog. De som föreslår detta gör det för att vara politiskt korrekta snarare än att de verkligen menar vad de säger.

Det handlar inte om att det är för tidigt för kvinnliga ledare för ett manligt landslag. Det handlar om att den kvinnliga ledare som får ett sådant uppdrag, precis på samma sätt som en man, har kompetens av någorlunda likvärdiga uppdrag.

Det är möjligt att Pia Sundhage har den förmåga och de kvalitéer som krävs för att även leda ett herrlag på hög internationell nivå men kompetensen ingår även erfarenheten och den saknar hon.

Man går inte ifrån division 3 till ett av de mer krävande uppdragen över en natt. Det gör inte heller en manlig tränare.

Det är bara i Åshöjdens BK såna saker sker.

Andra som bloggat om Sundhage: XX-bloggen, Utredarna, Sänd mina rötter regn, Apans lilla blogg, FiaVG, Åkes sportblogg, Linus Fremin     

Andra bloggar om , , ,