Ny utländsk förbundskapten redan på torsdag?

Portugal vann med 3-0. Sverige är ett av de största idrottsmiraklen genom alla tider ifrån att kunna bli två i grupp A något som givetvis bara inte händer.

Precis som konstaterat redan sent igår så gäller det nu för svensk landslagsfotboll att fokusera och planera för framtiden. Med en ny förbundskapten och med ett rejält omformat lag.

Det krävs en rejäl nytändning och nya tankar om hur ett svenskt landslag ska spela och vilka spelare, som nu har gjort sitt, också vänligt men bestämt ska stängas ute ifrån det svenska landslaget i fortsättningen.

Vi har levt på lånad tid de senaste 3-4 åren. Kanske inte för att det nödvändigtvis finns en annan spelare som just nu gör det bättre men för att rusta för framtiden och möjligheter att så snart som möjligt igen nå ett slutspel.

Kvalet till EM börjar om ett knappt år. Innan dess ska de allra bästa europeiska länderna lägga hela sitt fokus på ett VM-slutspel. Även om vi hamnar i en svår grupp med ett par VM-slutspelsländer så vet vi av erfarenhet att detta kan vara en ren fördel.

Men oavsett vad så handlar det om att våga tänka och planera längre fram än till kvalspels-starten om ett knappt år. Det handlar om att planera för hur Sverige ska ha ett riktigt konkurrenskraftigt landslag inför VM-kvalet till mästerskapet i Brasilien 2014 som startar om 3 år.

Det är tillräckligt lång tid för en ny förbundskapten och ett nytt landslag att spela sig samman på.

Förbundskaptenen som ska till är sannolikt redan inofficiellt vidtalad och jag är rädd för att det är en i den innersta kretsen av välkända svenska tränarnamn. Om det är en svensk förbundskapten vi ska ha, vilket inte på något vis borde vara givet i dessa tider, så ser jag fortfarande Elfsborgs Magnus Haglund som det allra mest spännande alternativet.

Sedan kräftgången under 80-talet är det bara det tredje EM- eller VM-slutspelet sedan 1990 som vi missar. Det är ingen katastrof och många större fotbollsnationer än Sverige har ett betydligt sämre facit än så. Men för att lyckas krävs nog att vi bryter upp lite ifrån det som har präglat svensk landslagsfotboll under de senaste dryga tio åren. 

Magnus Haglund, Jürgen Klinsmann eller något annat spännande utländskt alternativ?

Lars Lagerbäck är värd att hyllas för en fantastisk svit på fem mästerskap i rad, med en absolut topp vid VM 2004 och EM 2006, men både han och förbundet borde ha insett lite tidigare att det blev minst ett par år för länge.

Uppdatering:

Marcus Birro förklarar på ett mycket bra sätt den konstgjorda andning som svensk landslagsfotboll befunnit sig i under ett bra tag:

"När Zlatan gjorde mål mot Ungern var det övertid på flera sätt. Vårt
hopp fick en ny dos gift att valsa runt i. Han tände ljuset för oss,
som han gjort förr, och som vi hoppades att han skulle göra igen."

Andra bloggar om: , , ,