Invites – en del i reklamkampanjen för nya tjänster

Det var någon som på Twitter noterade att invites till olika tjänster på internet är något av de bättre sätten att göra reklam på genom tiderna. Jag vet inte om man ska dra det så långt, men faktum är att ordet invite nästan alltid bjuder in till ett klick vidare nästan alldeles oavsett om man känner till tjänsten eller inte.

Personligen vet jag inte hur många tjänster jag har blivit medlem på just genom en invite.

Sedan har vi de tjänsterna som gör sig själva omtalade och åtråvärda just genom att bygga upp en hype kring tjänsten där man delar ut invites i en lite för långsam takt för att alla intresserade ska hinna få en och där detta i sin tur leder till en kedjereaktion där ännu fler blir intresserade enbart på grund av att "alla" frågar om det är någon som har en invite över.

Det tydligaste exemplet, som fortfarande är intressant för många, är Spotify. De har blivit den svenska folkhems-inviten som en mycket bred skara vill ha.

Just nu handlar det om invites till Google Wave och till Twingly Channels som efterfrågas och därmed skapar enrom gratisreklam för sig själva utan att nästan inte någon vet vad de egentligen är de får en invite till. 

Där har jag fått komma in i Twingly Channels men väntar ivrigt på Wave, något som gjorde att jag i min iver gick på en lätt upprullning på Twitter när jag läste den här tweeten:

Wave

Nåväl. Tids nog får väl även jag min invite till Wave.

Men uppenbarligen är det många som fattade min RT av det hela ännu mer fel eftersom det nu är ett antal personer som har börjat följa mig baserat på tweeten från HuubKrauth…

Att inte släppa in för många i uppstarten av en ny tjänst har givetvis sina fullkomligt legitima skäl. Ingen vill att tjänsten ska haverera och få dåligt rykte från början. Men systemet med invites tjänar även som en utomordentligt god och självgående reklamkampanj.

Uppdatering:

Jag ser nu att det var Martin Tryggs tweet som inspirerade mig till det här inlägget.

Uppdatering 2:

Att just en invite till Google Wave är hett eftertraktad just nu bevisas av att de säljs på Ebay för ett par tusen kronor.

Där nånstans har väl ändå gränsen för nyfikenheten för något som inom en snar framtid erbjuds alla intresserade helt gratis?

Andra bloggar om , , , , ,