Guldfinalen: Varför så starkt AIK-fokus på Hysén?

Stämningen piskas upp inför söndagens grande finale i allsvenskan 2009.

Det är givetvis infernaliskt planerat att det blir en ren guldfinal i sista omgången. Att det är Stockholm mot Göteborg minskar inte uppmärksamheten på något vis. 

AIK har matchbollen i kraft av en poängs övertag. Blåvitt måste vinna. Låter glasklart men kommer givetvis att bli en kamp som inte på något vis liknar en vanlig allsvensk match i vilken annan omgång som helst.

Blåvitt är obesegrade på Gamla Ullevi och måste alltså avsluta med ytterligare en seger. AIK har en svår balansgång att göra i hur man ska hantera sitt poängförsprång. Officiellt kan man inte säga något annat än att man måste spela för att vinna matchen, något annat vore otänkbart rent psykologiskt, samtidigt som spelarna inte kan bortse från kalla fakta. Inte minst ju längre in i matchen man kommer.

Dessa kalla fakta säger också att Blåvitt inte har gjort färre än 2 mål i någon match på Gamla Ullevi under säsongen. Målskillnaden på hemmaplan är 38-9. Samtidigt så vann AIK mot Blåvitt på hemmaplan i juli. Nils-Gunnar Johanssons mål där kan visa sig var det som skiljer lagen åt – till Gnagets fördel. Dessutom har AIK varit starkare på bortaplan än Blåvitt under säsongen.

I min värld ligger pressen på AIK och jag tycker även att detta märks i förhandssnacket där det, från just AIK-håll, är ett stort fokus på Tobias Hysén och att det är honom som de måste stoppa.

Det kan så vara att Hysén är i lysande form, något annat kan ingen påstå, men att så starkt lägga sitt fokus i en avgörande match på en spelare kan mycket väl straffa sig. Blåvitt har under säsongen visat en formidabel förmåga att lösa både skadebekymmer och målproduktion utan Hysén. Glöm inte att Blåvitt, med Hyséns 18 mål borträknade, gjort exakt lika många mål som AIK – 34 st.

AIK har överraskat alla, tror jag mig våga påstå, och Blåvitt har med ett enormt fokus spelat sig till en möjlighet att vinna ytterligare ett guld trots att många förutsättningar inte alls varit på lagets sida.

Det går inte att tippa en match med två lag som visat upp en likvärdig form på sista tiden och det går definitivt inte att göra det i en match som innehåller så mycket annat än vad som normalt är fallet.

Men pressen ligger alltså på AIK och Blåvitt har allt att vinna.

Vad som sedan händer efter matchen vill jag helst inte fundera över just nu…

Andra bloggar om , , , , , , ,