Galet norskt fredspris och 10 miljoner i förskott till Barack Obama

Har norrmännen blivit galna?

På något annat vis går det inte att kommentera den norska Nobelkommitténs beslut att tilldela Barack Obama årets fredspris.

Det spelar nämligen inte någon roll hur bra man tycker om honom och hur stort hopp om förändringar som hans retorik har lyckats skapa. För ännu så länge finns det, helt logiskt, inte mycket mer än retorik att falla tillbaka på.

Ingen kan begära att han på den nio månader som har gått sedan tillträdet som commander in chief skulle ha lyckats öppna upp diskussioner och förändra något mer än samtalstonen.

Uppenbarligen tycker norrmännen helt annorlunda och ser numera sitt nobelpris som ett påtryckningsmedel istället för en belöning för något som faktiskt har förbättrat världen och skapat varaktig förändring.

För bara någon dag sedan funderade jag över Barack Obama och hur pass anonym, relativt sett, som han ändå har varit sedan han tillträdde i januari.

Nu har han fått ett fredspris och 10 miljoner svenska kronor att leva upp till.

Låt oss hoppas att han nu jobbar ihop till de visioner om fred som norrmännen verkar se i honom även i praktiken. Men ännu så länge är det, vad man än tycker om Barack Obama, bara fullkomligt galet.

Fler tankar om fredspriset: Bloggvärldsbloggen, Dick Erixon, Johan Ingerö, Deeped

Andra bloggar om , , , , ,