Denna oktoberkväll är en brytpunkt i svensk fotboll

Om inget fullkomligt osannolikt sker i Portugal ikväll, och att just det landet totalt havererar mot Malta på onsdag, så kommer Sverige för första gången sedan VM 1998 i Frankrike att missa ett VM- eller EM-slutspel.

Så som jag ser det har svenska landslagsfotboll levt på konstgjord andning sedan man tog sig till VM i Tyskland 2006. I det slutspelet och därefter har det i ärlighetens namn inte var speciellt många muntra tillställningar som har ingett hopp om succéer. I det nu pågående kvalet har det varit värre än vanligt och att man inte lyckas sätta de målchanser som dyker upp är inte bara otur.

Dagens match var ytterligare ett bevis för detta och allt snack om eventuella mål är bara patetiskt. Henke var offside och ingen, inte ens Zlatan själv, kan bevisa att bollen inte var över linjen.

Vi har idag bara en världsspelare i Zlatan Ibrahimovic och det räcker inte för att spela fotboll på yppersta nivå. Portugal har Ronaldo som utsågs till världens bäste förra året och dom har lyckats ungefär lika risigt i det här kvalet som Sverige har gjort.

Ett grattis till Danmark är på sin plats, men det är fan i mig skandalöst att ett lag som ändå inte är bättre lyckas vinna en VM-kvalgrupp redan när det är en match kvar att spela. 

För Sverige väntar nu, om ingen osannolik gratismöjlighet dyker upp, en avskedsmatch för Lagerbäck mot Albanien på onsdag innan det är dags för Lagrell och grabbarna att tänka till rejält om vem som ska ta över rodret från och med årsskiftet.

De har säkerligen redan förberett hur de vill göra. Hoppas att de vågar tänka lite utanför den ordinarie boxen av trygghet och att det sker något som kan väcka rejält med liv i det svenska landslaget igen.

Det är inte lika roligt att se ett VM utan svenskt deltagande, men det behöver inte vara något nattsvart heller. Efter misslyckandet i VM 1990, under Olle Nordins ledning, kunde vi se svenska framgångar i EM 1992 och den största succén av dom alla vid VM 1994.

Tommy Svensson behövde 4 år på sig att bygga sitt framgångsrika landslagsom stod på toppen 1994. Det är precis lika lång tid som firma Söderberg/Lagerbäck behövde för att ställa sitt allra bästa landslag på benen vid VM 2002.

Ett EM-slutspel om två år får bli en bonus för den nye förbundskaptenen. Målet måste vara att med utgångspunkt ifrån den lovande stomme som finns från U21, tillsammans med Zlatan och någon mer, bygga ett lag som står på toppen av sin förmåga vid VM 2014 i Brasilien.

I skrivande stund leder Portugal, med kvarten kvar, med 2-0 mot Ungeern

Andra bloggar om: , , , ,