Bloggarna som hotar yttrandefriheten

Det är en ständigt pågående debatt. Hur "bloggarna" skriver vilken skit som helst och inte tar sitt ansvar för yttrandefriheten. Hur de riskerar att med sina påhopp och sitt balanserade på gränsen till det tillåtna helt enkelt riskerar inskränkningar i möjligheten att uttrycka sig fritt.

Det finns givetvis ett problem i att det skrivs en massa skit på en lång rad bloggar och i andra sammanhang på internets olika forum och sociala medier. Men utgångspunkten kan inte bara vara att det är dags för "bloggarna" och "bloggvärlden" att ta i med hårdhandskarna mot de som inte sköter sig.

Man kan göra som Marcus Birro gör när någon skriver en elak sak om honom. Han lägger ner en blogg ena veckan och startar upp en ny på annat ställe där människorna på internet är lite snällare. Tror han.

Man kan också välja att själv hålla en rak linje i vad man publicerar och inte dras ner i den smutsiga sörjan där geggiga kommentarer besvaras med lika kladdiga svar.

Alldeles oavsett vilket så måste alla som vill debattera problematiken i bloggar, och på internet i stort, fokusera på det som är problemet och inte på "bloggarna" och "bloggvärlden". Ingen skulle få för sig att prata om hela svenska folket som ansvariga för att finna en lösning på ett problem på ett lokalt problem i Landskrona.

Sakta men säkert håller landets journalister på att lära sig att bloggare inte är en homogen grupp som tycker, tänker och agerar på samma vis oavsett var tangentbordet är beläget. 

Det är dags för övriga debattörer att inse samma sak och detta gäller även Anton Abele, ung engagerad moderat kandidat till riksdagen, som idag på SVT Debatt siktar med hagelbössa och trycker av en salva kritik mot klimatet på internet.

Det är viktigt att i dessa tider vara orolig över hur vår yttrandefrihet kan komma att påverkas av olika faktorer. Det är även viktigt att våga vara kritisk mot det man ser på internets olika bakgårdar. Men det är minst lika viktigt att inte hänga på den våg av oprecisa generaliseringar som nu Anton Abele gör.

Det handlar om att vara mer precis med sin kritik och inte minst våga se att hotet mot vår yttrandefrihet och vår integritet i första hand kommer inifrån den politiska värld som han nästa år vill ta en plats ibland.

Är det något den samhällspolitiska delen av de svenska bloggarna har
uppmärksammats för de senaste åren så är det för engagemanget för den
personliga integriteten och det orimliga i att våra politiker ska
övervaka, strypa och bestraffa människors internetanvändande som är den
största förändringen för människors möjlighet att uttrycka sin egen åsikt på ett demokratiskt vis genom alla tider.

Inte som ett homogent samhällspolitiskt kollektiv men som en tongivande del av samhällsdebatten som nådde sin kulmen vid valet till EU-parlamentet.

Uppdatering:

Även Mary Jensen, Erik Hultin och Peter Andersson kommenterar Abeles text.

Andra bloggar om: , , , , , , ,