Ulricehamn höjer skatten med 1 kr för en fotbollsarena

Riksväg 40 ska få en ny sträckning förbi Ulricehamn och detta medför att Vistavallen, som är stans fotbollsarena, inte kan ligga kvar där den nu ligger. Istället ska en nya idrottsanläggning byggas på Lassalyckans friluftsområde ovanför stan.

Det handlar om en investering som kostar drygt 100 miljoner, där Vägverket bistår med 16 miljoner för den nya vägdragningen, och som rent konjunkturmässigt hamnar i ett svårt läge.

Ekonomichefen i kommunen vill inte låna pengar till investeringen och tror inte heller att det kommer att finnas något överskott att betal det hela med. Återstår gör då att under 2010 och 2011 höja kommunalskatten med en krona.

Om detta blir verklighet vore det mycket märkligt om det inte kommer att bli ett jävla liv i Ulricehamns kommun. Inte minst borde det gälla alla de mindre orter utanför stan, som redan har sin fotbollsplan, och sannolikt högaktningsfullt skiter i denna anläggning.

Det kan inte finnas någon relevans i att höja kommunalskatten med en krona per intjänad hundralapp för alla kommuninnevånare under två års tid för att finansiera bygget av en idrottsanläggning i Ulricehamns stad. Det här handlar om exakt den typ av av kostnader som inte ska få tas i tider när resurserna krymper och i första hand vård, skola och omsorg måste få sin ekonomi garanterad. 

Om det hade handlat om en skattekrona mer för att, efter bortprioriterade kostnader som inte är nödvändiga för stunden, försäkra sig om att just vård, skola och omsorg fortsätter fungera så hade det varit en helt annan sak.

Nu handlar det om en idrottsarena, som säkert är viktig och på något vis måste ha sin lösning, men som borde gå att begränsa på en helt annan ekonomisk nivå än drygt 100 miljoner kronor.

Ett annat exempel på att Ulricehamns Kommun gör märkliga ekonomiska prioriteringar är att barn- och utbildningsförvaltningen nu har beslutat att förskolepersonalen ska få arbetskläder. Det har varit en diskussion länge och redan i förra årets budget fanns en halv miljon avsatt för detta men det bedömdes då inte vara ekonomiskt möjligt att genomföra.

Men nu har kommunen uppenbarligen det så väl ställt att en halv miljon på arbetskläder är helt okej att spendera.

Skolchef Göran Nyman säger att "Det känns verkligen bra. Att vi kan göra detta nu, i dessa tider med en
besvärlig samhällsekonomisk situation, gör att det känns extra bra.
Förhoppningsvis kan det tjäna som en uppmuntran för personalen"
.

Uppmuntran för personalen är givetvis vikgit, men jag hoppas att det inte har sparats in en enda krona på något annat som har med driften inom barn- och utbildningsförvaltningen att göra.

Krisen har uppenbarligen inte slagit så hårt emot Ulricehamns Kommun i alla fall.

Andra bloggar om , , , , ,