Trackslistan, Kaj Kindvall och jag

Det är bara att konstatera. Jag var en fanatisk Tracksliste-lyssnare från starten av programmet 1984 och fram till runt 1990.

Det skulle enormt mycket till för att jag skulle missa ett program på lördagarna och de årssammanställningar som Kaj Kindvall alltid presenterade veckorna före och efter jul/nyår varje år. Det allra värsta var när han tog ledigt ett par månader över sommaren. Istället sändes då Sommartoppen som inte alls var lika intressant.

Dessutom så bandade jag löpande låtar från listan på min bandspelare. Kassettbanden ligger i en låda i källaren och Hits-programmen från varje årsskifte har jag inspelningar av i sin helhet från minst 7-8 år.

Faktum är att jag under ett antal av dessa fanatiska åren varje vecka noterade ner hur listan såg ut, gjorde en sammanställning av alla låtar och artister, vilka länder de kom ifrån och säkert en del annat också.

För den som möjligtvis inte vet så fanns det där internet inte på den tiden. Om jag inte noterade ner listan i samband med lyssningen så klippte jag även ut listan ur någon av kvällstidingarna dagen efter. Urklippet sparade jag i en pärm där även alla mina sammanställningar fanns.

För att försöka gissa mig till vilka låtar som var bästa under året försökte jag mig på att ge låtarna poäng utifrån placeringen varje vecka. På så vis fick varje enskild låt en slutpoäng av mig när den lämnade listan som sedan var det resultat den tävlade med mot de andra låtarna under året. Jag kan säga att det gick både bra och dåligt. Vissa låtar var betydligt mer populära än vad min poängsättning sa och andra mycket mindre populära. Men i det stora hela stämde det ganska bra.

Nördigt? Kanske en gnutta…

Idag fyller Trackslistan, med samme Kaj Kindvall som programledare, 1 000 program och 25 år i etern. Det är säkert ett program som inte alls fyller samma funktion som för 25 år sedan. Då var Trackslistan beviset för framgång i Sverige. Idag är det inte på samma vis och vilket år jag slutade lyssna vet jag inte, men det är många år sedan.

Oavsett vad var Kaj Kindvall och Tracksklistan en viktig del av min tillvaro under ett antal år.

Nånstans i källaren har jag kvar min pärm från det allra mest frenetiska åren med Trackslistan. Ska nog plocka fram den och kika en stund vid tillfälle.

Andra bloggar om: , , ,