Piratpartiet – genialitet eller politiskt självmord?

Expressen har intervjuat Rick Falkvinge och det är många saker där som kommer att få många potentiella väljare, baserat på EU-valet, att rygga tillbaka.

Jag vet inte om det är smarthet förpackad i ren och skär ärlighet som visas upp eller om det är idioti och politiskt självmord som han begår ett år före det val som piratpartiet kandiderar till. I alla fall är det raka och ärliga svar det handlar om på fråga efter fråga. Inget hymmel och hummande med hänvisning till strömlinjeformade partiprogram.

Det är möjligt att det är ett genialiskt sätt att se på politiken och vad den egentligen borde handla om, men när det inte enbart kan vara ett fokus på de frågor som vann så stort gehör i EU-valet så fallet trovärdigheten i detta hela platt till marken. Då hjälper det inte med över 50 000 medlemmar.

Finns det exempelvis inte svar på hur man ser på ersättningsnivåerna i a-kassan så försvinner det röster. Har man inte en ekonomisk uppfattning om hur sjukförsäkringen ska se ut så ger inte det några pluspoäng. Om man skiter i om bensinskatten höjs med 100 procent så kan inte heller det vara något positivt som för partiet in i riksdagen.

Om det nu är så genialiskt att se allt ur ett till stora delar nytt perspektiv, eller i alla fall en helt annan infallsvinkel, så tror i alla fall jag att det är många år för tidigt för att bära in i riksdagen.

Det måste finnas konkreta svar på betydligt fler delar av människors vardagsfrågor för att det ska rendera en röst i valet om ett år.

En annan noterbar sak är hur en så etablerad debattör som Marie Söderqvist kan nedlåta sig till att publicera något som ser ut som ett rent raseriutbrott riktat mot Rick Falkvinge. Fanns det inte ett enda djupt andetag mellan det att hon skrev dessa rader och klickade på publicera?

Andra bloggar: Badlands Hyena, Kent Persson

Andra bloggar om: , , , ,