Hur stor är kommunernas kris egentligen?

Nästan ända sedan den ekonomiska krisen slog till för ett år sedan har det även varit rejäl kris i landets kommuner. I alla fall enligt egen utsago och baserat på de beräkningar som Sveriges kommuner och landsting har gjort.

Regeringen har fått skäll för att ha väntat alldeles för länge på att tillföra ytterligare resurser till kommunerna. Jag har hela tiden ansett att det måste till besparingar och rejäla argument som visar att det ändå inte räcker till kärnverksamheten för att staten ska skynda sig dit med pengar. Det finns en rad exempel på utgifter som har kunnat vänta och som fortfarande ska vänta innan staten ska skjuta till pengar.

Även om en stegrad arbetslöshet är problematisk så finns det tydliga tecken på att den ekonomiska krisen kanske inte alls kommer att sätta så djupa och långsiktiga spår som många har haft starka farhågor över.

Ett sådant kommunalt exempel är att Borås Stad efter bara 7 månader kommer att häva det anställnings. och inköpsstopp som funnits sedan i slutet av februari och dessutom låta de olika nämnderna använda den buffert som finns igen.

Frågan som måste ställas om man ser till kommunerna runt omkring där jag bor i sjuhäradsbygden är faktiskt hur stor kommunernas kris egentligen är och har varit?

Jag är inte dummare än att jag inser att det skiljer sig åt mellan olika kommuner och landsdelar men det finns i alla fall fog för att berömma regeringen för att inte blint i panik ha börjat dela ut pengar till kommunerna redan förra hösten.

Om fingertoppskänslan visar sig ha varit lika god även i övrigt så kommer Anders Borg att bli geniförklarad om något år.

Andra bloggar om , , , , ,