Floyd och Swayze

Två personer som på varsitt sätt har påverkat oss i tv-rutan och på filmduken sedan tidigt 80-tal har avlidit. Båda beskeden var dessutom ganska väntade.

Patrick Swayze är väl för dom allra flesta synonym med filmer som Ghost och inte minst Dirty dancing. För mig är det en helt annan sak som jag mest förknipper honom med. Det handlar om North and south där han spelar Orry Main i en tv-serie som kretsar kring tiden före, under och efter det amerikanska inbördeskriget åren 1842-1866.

Det är en serie om kriget, om vänskapen med nordstataten George Hazard, om på den tiden omöjlig kärlek och om den problematik som upptstår mellan två vänner från olika delar av nordamerika under en period som gav oss grunden till det USA vi ser idag.

De allra flesta kommer nu att plocka fram Dirty Dancing ur bokyllan för att nostalgiskt minnas Patrick Swayze. Om jag skulle återse något skulle det vara just North and south.

Det andra dödsfallet är kanske inte lika väl följt fram till döden som Swayze men att kocken Keith Floyd avlider i en hjärtattack redan vid 65 års ålder är inte någon större överraskning. I alla fall inte med tanke på hur mycket alkohol han drack även i sina tv-program och att han har varit sjuk under större delen av 2000-talet.

Keith Floyd får anses ha varit en pionjär när det gäller matlagnings-program i tv. Det hand gjorde redan från 1984 och framåt är sådant som vi idag ser nästan varje dag på tv. Han tog matlagningen in i vardagsrummet med humor och entusiasm som smittade av sig och inspirerade både kollegor och tv-tittare.

Två män som båda på olika sätt ägnade sig åt underhållning för oss tv-tittare. Båda dog av olika orsaker alldeles för tidigt.

Andra bloggar om , , , , ,